Chalva man yra bene mėgstamiausias skanumynas iš vaikystės, kurį buvau gerokai primiršusi. O primiršau greičiausiai tada, kai nustojau vartoti rafinuotą cukrų. Klasikinės chalvos, kaip žinia, be cukraus nepagaminsi. Tai ir liko šis skanėstas mano tolimose svajonėse.
O svajonės pildosi ir neretai visai netikėtai. Lyg nujausdama, idant jų, pagauta įkvėpimo atsiverčiau savo užrašus ir radau juose mintį, riešutų sviestui gaminti. Pastaruoju metu esu tarsi apsėsta mintimis (ir darbais) apie riešutus, turbūt galėčiau juose maudytis, todėl pasigaminti riešutinio sviesto man būtų buvusi tikra palaima. Nepaisant to, nedavė ramybės mintis, jog visi ir taip žino, kaip tuos riešutinius sviestus gaminti, todėl stengiausi sugalvoti ką nors naujo ir įdomaus. Neilgai trukus prisiminiau, kažkada norėjusi pagaminti klevų sirupo sviestą (angl. maple butter), kuris, beje, labai populiarus visoje Amerikoje.
Tokį sviestą pasigaminti nesudėtinga, tačiau reikia specialaus termometro, kurio aš, kaip bebūtų keista, neturiu. Kadangi virtuvėje mėgstu eksperimentuoti ir rizikuoti, termometro tikrai neskubėjau pirkti. Juk man, tokiai patyrusiai virtuvės šefei, termometro tikrai nereikia 🙂 Na ir gavosi man ne klevų sirupo sviestas, o greičiau saldainių Gaidelis masė. Negana to, bandant išgelbėti klevų sirupą, sekė dar vienas eksperimentas, kuriuo tikėjausi išrasti skanų riešutų užtepą. Galiausiai mano riešutų užtepas tapo chalva. Jos receptu su jumis ir dalinuosi.
Tokią chalvą galima gaminti su visais riešutų sviestais ar sezamų pasta. Taip pat įmaišyti vis kitokių priedų: sėklų, džiovintų uogų ar riešutų.
Eksperimentuokite ir jūs, juk būna, kad eksperimentai pavyksta!
Ačiū, kad skaitote.
Raminta
Žemės riešutų chalva su klevų sirupu (be pieno, rafinuoto cukraus, tik iš 2 produktų)
Reikės
250 g. gryno žemės riešutų sviesto be jokių priedų (jį galite keisti bet kuriuo kitu riešutų sviestu ar sezamų pasta)
140 g. klevų sirupo
1 a. š. vanilės ekstrakto (nebūtina)
Kaip gaminti
Puode užvirkite klevų sirupą ir, palikę vidutinę kaitrą, leiskite jam pakunkuliuoti 5 min.
Kitame puode pašildykite riešutų sviestą, kad masė taptų tolygi.
Dar karštą sirupą sumaišykite su riešutų sviestu.
Gautą masę supilkite į norimą formą ir išlyginkite.
Formą galite palikti kambario temperatūroje arba dėti į šaldytuvą.
Po 2 valandų chalva sutvirtės ir bus tinkama valgyti.
Pastebėjimai
Chalvą laikykite sandariame inde šaldytuve.
Jūsų blogas geriausias mano atradimas! Dėkoju už gausybę nuostabių receptų ir patarimų:)
Turiu klausimą dėl riešutų chalvos, ar galima klevų sirupą pakeisti agavų?
Sveiki,
atleiskite, kad tik dabar atsakau.
Malonu, kad soulfood.lt randate tai, kas jus džiugina ir yra naudinga.
Dėl agavų sirupo – juo keisti klevų sirupo negalima, nes vietoje chalvos gausite saldų riešutų sviesto kremą 🙂 Klevų sirupas pakaitintas iki tam tikros temperatūros vėsdamas kietėja ir tokiu būdu susijungęa su riešutų sviestu padeda išgauti chalvos tekstūrą. Agavų sirupas, deja, pakaitintas taip nepakeičia savo struktūros ir nesuriša visos masės.
Sėkmės!