Migdolinė tarta su karamelizuotais obuoliais ir karijų riešutais (be glitimo, pieno, kiaušinių)

2019-04-15 0
Skaitant užtruksite 4 min.

 

Mažiau visada yra daugiau. Ypač maisto gaminime. Šia mintimi gyvenu visada ir juolab dabar, ruošiantis šventėms, nes tai tikrai labai geras pasiteisinimas, kai galvoje apstu idėjų Velykų stalui, tik laiko (o ir prasmės) visoms įgyvendinti nėra.

Praėjusios savaitės įraše dalinausi daržovių tartos receptu Velykoms. Tartos pagrindas man taip patiko, kad sugalvojau pagaminti ir saldų tartos variantą. Manau, šis mano kepinys puikiai tiks artėjančiai šventei, juk tortai su keliais pertepimais jau seniai nėra švenčių atributas, o ir kam tas papildomas darbas – juk mažiau visada yra daugiau.

Migdolinis tartos pagrindas dieviškai skanus, man jis primena mamos sviestinį trupininį pyragą. Išorėje šiek tiek traškus, viduje minkštas. O karamelizuoti obuoliai – genialiai paprastas tartos įdaras, kuris lyg laiko mašina nukelia į vaikystę, iš kurios visai nesinori sugrįžti.

Apačioje mano receptas. Iš visos širdies siūlau jį pabandyti. Prižadu, paragausit ir negalėsit pamiršti.

Ačiū, kad skaitote.

Raminta

 

Migdolinė tarta su karamelizuotais obuoliais ir karijų riešutais (be glitimo, pieno, kiaušinių)

 

Reikės

 

8-10 valgytojų:

Tartos pagrindui

150 g. maltų migdolų

190 g. miltų be glitimo mišinio

60 g. nerafinuoto šalto spaudimo kokosų aliejaus

1/4 a. š. nerafinuotos druskos

60 g. mėgstamo nerafinuoto cukraus

14 š. vandens (125 ml.)

 

Įdarui

2 didelių saldžių obuolių

3 – 4 š. naminės becukrės obuolių tyrės arba 1 a. š. tapijokos miltų ir 4 š. vandens

1 š. acto ar 2 š. citrinos sulčių

1 š. nerafinuoto kokosų žiedų cukraus

Jeigu norisi – saujos smulkintų karijų riešutų ir/ar migdolinių trupinių (1 š. migdolų miltų, 1 a. š. nerafinuoto kokosų žiedų cukraus, 1. a. š. nerafinuoto šalto spaudimo kokosų aliejaus (viską sudėti į vieną indą ir tarp pirštų sutrinti iki trupinukų))

 

Kaip gaminti

 

Iš pradžių pasiruoškite 

Pagrindą

 

 

Sumaišykite visus sausus produktus reikalingus tartos tešlai pagaminti: migdolų miltus, miltų be glitimo mišinį, cukrų, druską.

Ištirpinkite kokosų aliejų, sumaišykite jį su vandeniu ir viską supilkite į miltų mišinį.

Viską gerai išmaišykite ir galiausiai išminkykite, iki kol gausite tolygią tešlą.

 

 

Gautą tešlą įsukite į maistinę plėvelę arba dėkite į hermetinį indą ir palikite šaldiklyje apie 30 min. (geriausia ją palikti šaldytuve per naktį, kad susistovėtų ir subręstų).

 

Įdarą

Į dubenį įpilkite vandens ir supilkite pasirinktą rūgštį (1 š. acto arba 2 š. citrinos sulčių).

Gerai nuplautus obuolius perpjaukite pusiau, šaukštelio pagalba išskobkite sėklas, obuolius supjaustykite plonomis riekelėmis ir sudėkite į dubenį su vandeniu (tam, kad obuoliai nepradėtų ruduoti).

 

 

Gaminkite tartą

Tešlą išimkite iš šaldiklio ar šaldytuvo (ji turėtų būti šiek tiek sutvirtėjusi) ir pirštų pagalba, tešla padenkite visą tartos formos dugną tolygiu sluoksniu (mano tartos formos skersmuo 27 cm). Jeigu tešla šiek tiek kimba prie pirštų, pavilgykite juos vandeniu. Visą pagrindą subadykite šakute.

 

 

Jeigu norite, galite visą tartos pagrindą ištepti namine obuolių tyre (tam reikės 3 – 4 š. tyrės).

Ant tartos pagrindo dėliokite obuolius. Tam, kad tarta atrodytų gražiai, obuolius galite dėlioti ratu, pradedant nuo tartos kraštų.

 

 

Tai darykite, jeigu tartos pagrindo obuolių tyre nusprendėte netepti: obuolių skiltelėmis užpildžius visą tartos vidų, apšlakstykite juos šiuo mišiniu: 1 a. š. tapijokos miltų + 4 š. vandens.

Visą tartą pabarstykite kokosų žiedų cukrumi (apie 1 a. š.) ir dėkite kepti į iki 170 laipsnių įkaitintą orkaitę (kaitinimas viršus + apačia, be vėjelio funkcijos).

 

 

Praėjus 30 min., jeigu norite, tartą pabarstykite smulkintais karijų riešutais ir/ar migdoliniais trupiniais ir grąžinkite į orkaitę dar 20 min.

Visas tartos kepimo laikas – 50 min. Jeigu naudojote kitokio skersmens tartos formą (didesnio ar mažesnio negu 27 cm.), atitinkamai koreguokite ir kepimo laiką – tartą traukite iš orkaitės, kai obuoliai bus suminkštėję, o tarta bus įgavusi švelnų auksinį atspalvį ir atrodys iškepusi.

Iškepusią tartą vėsinkite ant grotelių (kad tartos pagrindas nesiliestų su kitu plokščiu paviršiumi) ir atvėsusią dėkite į šaldytuvą dar kelioms valandoms, kad susitovėtų (nebent negalite sulaukti, tada galite valgyti iš karto).

 

 

 

 


Komentuokite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Close