Jeigu paklaustume, kas mums visiems švenčių metu svarbiausia, greičiausiai vieningo atsakymo nebūtų. Juk vieniems šventės yra labiau tikėjimo dalis ir tradicijos, kitiems – skanus maistas ir gražiai padengtas stalas, dar kitiems – taip ilgai lauktas laikas su šeima ir artimaisiais. Nepaisant to, maistas, kurį dedame ant stalo švenčių metu, greičiausiai, labai svarbus mums visiems.
Šiais metais gamta bunda nepaprastai greit ir tuo ypatingu atgimimo jausmu norisi dalintis. Juk ir artėjančios Velykos – atgimimą simbolizuojanti šventė. Tai kodėl gi nenuspalvinus savo lėkščių taip, kaip tai daro gamta?
Šioms Velykoms sugalvojau tikrai labai pavasarišką ir spalvingą kepinį. Išsikepti jį nėra labai sudėtinga, tačiau, norint sukurti šventišką jo išvaizdą (šią idėją aš kažkur pamačiau ir nuo to laiko negaliu išmesti iš galvos), šiek tiek papildomų pastangų vis dėlto reikia. Nepaisant to, visos pastangos tikrai atsiperka su kaupu. Tartos padas labai skanus – išorėje kiek trapus, o viduje minkštas. Visa tarta užpildyta šilkiniu kremu, o viršų dengia spalvingas daržovių sluoksnis. Ją labai patogu serviruoti (tarta puikiai pjaustosi ir išsiima iš formos), o apie tai, kad savo grožiu ji, geriau nei bet koks tortas, papuoš stalą, net ir sakyti nereikia.
Apačioje, kaip visada, rasite receptą. O man, kad ir kaip norėtųsi dar – šios tartos prisiminimas tik nuotraukose, bet Velykos ne taip ir toli – būtinai kepsiu dar vieną.
Ačiū, kad skaitote.
Raminta
Daržovių tarta su kreminiu įdaru (be glitimo, pieno produktų)
Reikės
8-10 valgytojų:
Tartos pagrindui
150 g. maltų migdolų
190 g. miltų be glitimo mišinio
60 g. nerafinuoto šalto spaudimo kokosų aliejaus
14 š. vandens (125 ml.)
3/4 a. š. nerafinuotos druskos
Įdarui
600 g. šilkinio tofu (silken tofu)
200 ml. migdolų ar kitos mėgstamos augalinės grietinėlės (aš naudojau migdolų grietinėlę su šitakio grybais)
1/2 a. š. nerafinuotos druskos
1 a. š. džiovinto raudonėlio
1/2 a. š. džiovinto česnako granulių
Jeigu norisi – žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Tartos viršui
1 vidutinio dydžio baklažano*
1 nedidelio sviestinio moliūgo*
2 nedidelių jaunų cukinijų*
*daržoves galite keisti kitomis mėgstamomis daržovėmis
Kaip gaminti
Iš pradžių pasiruoškite
Pagrindą
Sumaišykite visus sausus produktus reikalingus tartos tešlai pagaminti: migdolų miltus, miltų be glitimo mišinį, druską.
Ištirpinkite kokosų aliejų, sumaišykite jį su vandeniu ir viską supilkite į miltų mišinį.
Viską gerai išmaišykite ir galiausiai išminkykite, iki kol gausite tolygią tešlą.
Gautą tešlą įsukite į maistinę plėvelę arba dėkite į hermetinį indą ir palikite šaldiklyje apie 30 min. (geriausia ją palikti šaldytuve per naktį, kad susistovėtų ir subręstų).
Įdarą
Į kokteilių plaktuvą ar trintuvą sudėkite visus įdarui reikalingus produktus (tofu pakuotėje esantį skystį nupilkite ir jo nenaudokite) ir paragaukite. Jeigu ko nors trūksta – tai pats geriausias metas paskaninti.
Tartos viršų
Pasirinktas daržoves supjaustykite plonomis juostelėmis (daržovių skustuvo pagalba).
Gaminkite tartą
Tešlą išimkite iš šaldiklio ar šaldytuvo (ji turėtų būti šiek tiek sutvirtėjusi) ir pirštų pagalba, tešla padenkite visą tartos formos dugną tolygiu sluoksniu (mano tartos formos skersmuo 27 cm). Jeigu tešla šiek tiek kimba prie pirštų, pavilgykite juos vandeniu. Visą pagrindą subadykite šakute.
Tartos pagrindo viršų padenkite kepimo popieriumi (kad jis būtų paslankesnis, prieš tai sulamdykite) ant viršaus pilkite žirnių, pupų, ar ko tik sugalvosite. Tikslas – ant tartos pagrindo uždėti svorio, kuris neleistų jam kepant kilti.
Tartos pagrindą kepkite 15 min. (iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kaitinimas viršus/apačia (be vėjelio)) su svoriu ant viršaus ir 15 min. be jo.
Ant apkepusio pagrindo supilkite gautą įdarą.
Iš daržovių juostelių formuokite apskritimą. Kiek pavyks, susukite rankose, po to, gautą apskritimą dėkite į tartos vidurį ir likusias daržovių juosteles lipdykite aplink jį jau formoje, kol užpildysite visą formą.
Suformavus visą tartos viršų, jį švelniai pabarstykite druska.
Tartą kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (kaitinimas viršus/apačia (be vėjelio)), praėjus 50 min. tartos viršų patepkite aliejumi (taip daržovės nesudžius ir paviršius taps blizgus). Viską kepkite dar apie 30 min. arba kol daržovės suminkštės.
Iškepusią tartą (galite pabarstyti norimomis džiovintomis žolelėmis) atvėsinkite ant grotelių ir dėkite į šaldytuvą bent 4 – 5 val. arba geriausia per naktį.
Pastebėjimai
Atvėsusi ir subrendusi tarta puikiai pjaustysis, laikys formą.