Sūrūs įvairių sėklų krekeriai su morkomis (be glitimo)

2019-04-01 4
Skaitant užtruksite 3 min.

 

Nesu iš tų žmonių, kurie pavalgę sočius pusryčius, ramiausiai jaučiasi iki pietų, o po jų net neskuba planuoti vakarienės. Mėgstu užkandžiauti, nes tik taip sugebu išlaukti sekančio valgymo. Taigi, man užkandis – jau nebe retkarčiais valgomas maistas, o kasdienis malonumas, todėl ir čia laikausi savo tvirtos taisyklės: tai ką dedu į save kasdien, turi būti parinkta ir pagaminta atsakingai.

Spintelėje turėjau kelių skirtingų rūšių mylimiausių sėklų (liko, kai gaminau mišinį salotoms barstyti), kurias sunaudoti mane paskatino telefono note’ uose rastas priminimas apie krekerius be glitimo. Dažnai sau užsirašau, ką norėčiau pagaminti, ir kai ateina įkėpimas, belieka tik peržvelgti ir išsirinkti. Juk geros mintys aplanko visur ir tikrai ne tada, kai mums jų reikia.

Tai, kad gaminsiu krekerius, jau buvo aišku, tik dėl recepto reikėjo pasukti galvą. Peržvelgiau savo seną receptų sąsiuvinį, kuriame radau kažką panašaus. Pakeičiau miltus, įtarkavau morkų ir šeštadienio popietę išsikepiau sau skaniausių užkandžių, kurie, beje, kuo puikiausiai tiko prie trintos moliūgų sriubos vakarienės metu.

Krekeriai, jeigu pavyksta juos suformuoti plonus, iškepa labai traškūs. Įvairios sėklytės tik ir spragsi burnoje, o sūrumo juose tik tiek, kiek reikia ir nei gramu daugiau (kas tikrai retai būdinga pirktiniams užkandžiams). Vienas malonumas graužti vieną po kito laukiant pietų.

Gal ir jūs neretai sukat galvą, ką skanaus į burną įsidėjus? Dalinuosi receptu, prisikepkit ir mėgaukitės. Nesvarbu kur būsite – darbe, mokykloje, universitete ar vidury miško.

Ačiū, kad skaitote.

Raminta

 

Sūrūs įvairių sėklų krekeriai su morkomis (be glitimo)

 

Reikės

 

Viską matavau 200 ml. stikline:

1 stiklinės grikių miltų (čia ir visuose kituose savo kepiniuose naudoju Ekofrisa grikių miltus, su jais man gaunasi geriausiai)

1 stiklinės lukštentų kanapių sėklų

1 stiklinės saulėgrąžų sėklų

1 stiklinės moliūgų sėklų

1/4 stiklinės linų sėmenų (nemaltų)

3/4 a. š. nerafinuotos druskos

1 a. š. garstyčių sėklų (jeigu nemėgstate, galite nedėti)

1 stiklinės verdančio vandens

3 š. kepimui tinkamo aliejaus

1 vidutinės morkos

 

Kaip gaminti

Sumaišykite birius produktus: moliūgų, saulėgrąžų, kanapių, garstyčių sėklas, linų sėmenis, miltus, druską.

 

 

Į gautą mišinį supilkite verdantį vandenį, aliejų ir labai smulkiai sutarkuotą morką, bei viską gerai išmaišykite.

 

 

Leiskite tešlai pastovėti 20 min., kad ji šiek tik sutirštėtų ir vėliau padalinkite į 2 lygias dalis.

2 kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi ir silikoninės mentelės ar šaukšto pagalba tešlą ant jų išsklaidykite kuo plonesniu sluoksniu.

 

 

Kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (kaitinimas viršus/apačia, be vėjelio) apie 2 val.  Praėjus valandai stebėkite, kaip kepa (jeigu norisi papildomo traškumo, praėjus valandai galite švelniai patepti aliejumi) – krekeriai turi išdžiūti, apskrusti ir pasidaryti traškūs. Tada jau galite traukti iš orkaitės ir pjaustyti kol karšti arba tiesiog atvėsinti ant grotelių ir sulaužyti norimais gabalėliais.

 

Pastebėjimai

Atvėsusius krekerius laikykite sandariame inde.

 

 

 

 

 

 

 


Sveiki,
Ačiū, jūsų receptai puikus! Tinka tik grikių miltai, ryžių, kukurūzų netiks?! Neturiu grikių, galvoju kaip išsisukti iš to ką turiu 🙂

2019-04-15 at 20:43 Aliona Reply

    Sveiki, džiugu, kad atradote tai, kas patinka 🙂 Vietoje grikių, galit naudoti kukurūzų ar avižų miltus. Jeigu nevartojate glitimo, žiūrėkite, kad avižos būtų be jo 🙂

    2019-04-16 at 15:20 Raminta Reply

Sveiki, labai skanus užkandis gavosi, tik… man jis gavosi labai trapus ir jį galima valgyti šaukštu, kaip granolą, bet ne kaip sausainiukus 🙁 Ką ne taip dariau, kad man dar tešla labai sausa ir trapi gavosi? (nors ir įpyliau papildomai vandens) ir po 1 val. kepimo jau buvo apskrudę ir labai trupėjo. Kokio storumo sluoksnį skardoje darėte? Gal mano atveju kiaušinis padėtų? Nes aš juos valgau.

2019-04-15 at 09:21 Jurgita Reply

    Sveiki, džiaugiuosi, kad patiko, tik gaila , jog nevisai pavyko. Noriu paklausti, kokius miltus naudojote? Ar malėte pati ar pirkote? Ar nepamiršote tešlos pabrinkinti ir ar pylėte verdantį vandenį?
    Mano sluoksnis buvo kiek įmanoma plonesnis. Manau, jog sluoksnio storis lemia tik traškumą, krekeriai birūs būti neturi bet kuriuo atveju, nepriklausomai nuo to, kokio storio sluoksniu tešlą paskirstėte ant skardos. Kiaušinis žinoma padėtų, nes jis viską suriša, tik tada nežinau, ar tekstūra gautūsi tokia traški (norint traškumo, greičiausiai reikėtų dėti tik baltymą). Lauksiu jūsų atsakymo.

    2019-04-15 at 10:25 Raminta Reply

Komentuokite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Close