Stengiuosi, kad visi receptai, kuriais dalinuosi su jumis, būtų kuo paprastesni ir įgyvendinami. Visuomet sakau, jog daugiau yra mažiau, todėl kaskart kurdama ir testuodama receptus, dedu tik tuos produktus, kurie yra tikrai reikalingi skoninėms ir maistinėms (maistinei vertei) savybėms išgauti. Juk didelis kiekis reikiamų produktų tikrai neskatina skubėti į virtuvę gaminti, ar ne?
Taigi šiandien – pati paprasčiausia, bet nuostabiai skani, naminė grikių duona su natūraliu raugu. Šią duoną testuoju jau nuo spalio mėnesio. Iš pradžių bandžiau ją kepti be raugo ir rezultatas man nepatiko. Po to sugalvojau, kad vis dėlto reikia gaminti su raugu ir atsivertusi senus užrašus (anksčiau, kai valgiau produktus su glitimu, namuose nuolat kepdavau ruginę duoną su raugu) bandžiau jį “užsiauginti” namuose. Bandžiau kelis kartus, sekėsi sunkiai, o galutinis rezultatas visiškai netenkino. Žinoma, viską mečiau į šalį ir tik praėjus kuriam laikui susimąsčiau, kodėl reikėjo tiek vargti: kas norės kepti duoną, kuriai reikia taip sunkiai gaunamo raugo? Atsakymas jums greičiausiai akivaizdus.
Nepaisant to, vieni atsakymai gyvenime būna akivaizdūs, o kiti ateina pas mus tada, kai mažiausiai tikimės. Taip nutiko ir su raugu, kurį visai netikėtai aptikau parduotuvėje. Jį nusipirkusi nusijuokiau sau, kad tokio paprasto sprendimo man reikėjo ieškoti šitiek laiko. Su sausu raugu duoną gali išsikepti kiekvienas, viskas pavyksta iš pirmo karto ir tai tikrai labai paprasta. Galbūt sakysite, ką čia tokio atradau, bet tikiu, kad bus tokių kaip aš, kurie ilgą laiką norėjo išsikepti duonos su raugu, bet žinodami, kad tai padaryti ne visada taip paprasta, apie ją tik pasvajodavo.
Šios duonos receptas labai paprastas, tik procesas reikalauja šiek tiek kantrybės ir laiko. O rezultatas nuostabus – duona viduje minkšta, išorėje labai traški. Visas jos vidus nusėtas tomis nuostabiomis mažomis skylutėmis. Na, o skonis ir kvapas – tai dėl ko tikrai verta šitiek laukti. Ji turi švelnaus, ruginę duoną primenančio rūgštumo, o tos traškios sėklytės.. Trumpai tariant – nesu iškepusi tokios skanios duonos ir (iš kuklumo tikrai nemirsiu) labai savimi didžiuojuosi.
Nuoširdžiausiai rekomenduoju išsikepti. Tai tikrai paprasta, o rezultatas jus pradžiugins iki pat paširdžių.
Ačiū, kad skaitote.
Raminta
Naminė grikių duona su natūraliu raugu (be glitimo, mielių, cukraus, krakmolo) (reikės vos 2 produktų)
Reikės
550 g. žalių grikių miltų
500 ml. šilto vandens
1 a. š. nerafinuotos druskos
20 g. sauso raugo (naudojau šį)
Jeigu norite – saujos įvairių sėklų ar 2 š. kmynų
Kaip gaminti
Duoną rekomenduoju pradėti gaminti vakare. Jeigu ją pradėsite gaminti 22 val., jau iškeptą duoną turėsite kitos dienos 21 val. Taigi, 22 val. užmaišius tešlą, duona pasirūpinti reikės 3 kartus: 10 val. ryte, 18 val. vakare ir 20 val. vakare įdėti kepti.
Į aukštą dubenį supilkite raugą. Maišant, po truputį supilkite 350 ml. šilto vandens (metaline šluotele galite naudotis tik šiam tikslui, toliau nenaudokite jokių metalinių įrankių).
Į tą patį dubenį supilkite 300 g. miltų ir viską gerai išmaišykite mediniu šaukštu. Tešlos viršų pabarstykite miltais, dubenį apklokite virtuviniu rankšluosčiu ir sandariai įsukite į maišelį.
Dubenį laikykite šiltai (maždaug 30 – 35 laipsnių temperatūroje) 12 valandų (geriausia dėti prie radiatoriaus, o jeigu duoną pradėsite gaminti dienos metu – saulėtoje vietoje).
Po 12 valandų į tešlą įpilkite dar 150 ml. šilto vandens ir 150 g. miltų. Viską gerai išmaišius mediniu šaukštu, pabarstykite miltais ir apdengus virtuviniu rankšluosčiu bei įsukus į maišelį, palikite taip pat šiltai dar 8 valandoms.
Po 8 valandų tešla jau bus gerokai pakilusi.
Į ją mediniu šaukštu įmaišykite likusius 100 g. miltų ir 1 a. š. druskos. Taip pat, jeigu norite, dėkite kmynų ar įvairių sėklų ir viską išmaišykite.
Gautą tešlą sukrėskite į kepimo formą (mano formos išmatavimai 24 x 8 x 11) (ją prieš tai padenkite kepimo popieriumi arba patepkite aliejumi ir pabarstykite miltais), išlyginkite. Užklotą virtuviniu rankšluosčiu ir įsuktą į maišelį palikite dar 2 valandoms šiltai.
Praėjus 2 valandoms duona dar šiek tiek pakils. Jos viršų patepkite aliejumi ir, jeigu norite, pabarstykite kmynais ar įvairiomis sėklomis (jas šiek tiek įspaspauskite ranka).
Duoną kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su kaitinimu iš viršaus ir apačios bei vėjelio funkcija lygiai 1 valandą (geriausiam rezultatui 30 min. kepkite su vėjeliu, o likusias 30 min. be vėjelio).
Duonai iškepus, išimkite ją iš kepimo formos ir kepimo popieriaus (jeigu jį naudojote) ir leiskite pilnai atvėsti ant grotelių.
Laba diena,
įdomu, ar būtų įmanoma sausą raugą užmaišius su vandeniu ir miltais, gautos masės atsidėti ir laikyti šaldytuve iki kito duonos kepimo, kaip tai daroma su tradiciniais raugas?
Sveiki, galima atsidėti kelis šaukštus duonos tešlos ir palikti šaldytuve sekančiam duonos kepimui bei naudoti kaip “starterį” vietoje sauso raugo. Na lygiai taip pat kaip ir su įprastu raugu.
Labai apsidžiaugiau radusi grikių duonos receptą. Ieškojau duonos be glitimo, be mielių, tačiau juk čia dedamos sausos mielės!? Ar aš čia ne taip kažką suprantu?
Sveiki, džiaugiuosi, kad randate tai, kas naudinga. Recepte apie mieles nėra nei žodžio. Šiai duonai iškepti reikalingas sausas raugas, jį perku livin.lt (nuotraukose matosi įpakavimas).
Sveiki,
ar galima šią duoną kepti elektrinėje duonkepėje, jei ji turi “Gliuten free” režimą?
Sveiki, po tuo rėžimu slepiasi kažkokia temperatūra ir kepimo rėžimas, tad reikėtų išsiaiškinti, kokie jie, ir pasižiūrėti, ar bent kiek atitinka mano recepte nurodomus. Jeigu atitinka – turėtų pavykti.