Gyvenimas mums duotas tam, kad išmoktume ir tobulėtume. Tik ne dėl to, kad paaugę būtume geresni už kitus, o tam, kad būtume geresni patys už save.
Mokausi nuo pat pirmųjų savo gyvenimo dienų ir tikrai žinau, kad ir sulaukusi senatvės dar turėsiu nemažai ko pasimokyti. Visada sakau, kad geriausia mokytis iš savo klaidų, todėl esu linkusi peržiūrinėti savo senus darbus ir juos tobulinti. Pastarieji, kad ir kaip tobulai padaryti, praėjus kuriam laikui man visada atrodo taisytini.
Receptai taip pat yra mano darbai, kuriuos mėgstu paskaityti, pakritikuoti ir žinoma – patobulinti. Taigi, sugalvojau aš vakar, kad jau seniai kepiau bananų duoną. Atsiverčiau savo senus įrašus, susiradau receptą ir jį perskaičiusi, žinoma, radau prie ko prikibti. Išmečiau cukrų, sumažinau kepimo miltelių kiekį, įdėjau daugiau bananų, klevų sirupo ir voilà!
Duona drėgna, sunki, su maloniomis bananų ir juodojo šokolado nuotaikomis. Vidurinės natos – graikiniai riešutai ir klevų sirupas.
Ačiū, kad skaitote.
Raminta
Bananų duona su klevų sirupu, graikiniais riešutais ir juoduoju šokoladu (be pieno, glitimo, kiaušinių, cukraus)
Reikės
200 g. avižinių miltų
50 g. nesmulkintų avižinių dribsnių
(jeigu netoleruojate avižų, vietoje jų miltų ir dribsnių galite dėti 250 g. žalių grikių miltų)
1 a. š. kepimo miltelių
2 nekupinų š. maltų linų sėmenų
1 a. š. cinamono
pusės nedidelio muskato riešuto (tiesiog įtarkuokite į miltus)
žiupsnelio druskos
70 g. – 90 g. klevų sirupo (apie 7 – 9 š.) (jeigu duonai iškepus apliesite ją šokoladu – dėkite 70 g., jeigu ne – 90 g.)
350 g. trintų, gerai prinokusių bananų (maždaug 4 vidutinio dydžio bananų)
100 ml. augalinio pieno
60 g. tirpinto nerafinuoto šalto spaudimo kokosų aliejaus
100 g. 72% juodojo šokolado (kuo mažiau cukraus jame, tuo geriau)
100 g. graikinių riešutų
Kaip gaminti
Įjunkite kaisti orkaitę (170 laipsnių, kaitinimas iš viršaus ir apačios, be vėjelio).
Sumaišykite maltus linų sėmenis su augaliniu pienu, palikite brinkti.
Sumaišykite miltus, dribsnius, kepimo miltelius, cinamoną, muskatą, druską.
Kitame inde sumaišykite sutrintus bananus, klevų sirupą, ištirpintą kokosų aliejų ir brinkintus linų sėmenis.
Švelniai pakepinkite graikinius riešutus.
Sumaišykite sausus ir skystus mišinius, suberkite rankose sutraiškytus graikinius riešutus (tik pasilikite šiek tiek barstymui ant jau iškepusios duonos viršaus) ir dar kartą viską permaišykite.
Kepimo indą (mano kepimo indo išmatavimai 24 x 8 x 11) ištepkite aliejumi ar išklokite kepimo popieriumi ir į jį supilkite gautą masę.
Kepkite apie 45 – 50 min. kol švelniai paruduos, o medinis pagaliukas įsmeigtas į storiausią vietą liks sausas.
Iškepusią duoną atvėsinkite 5 min., tada nuimkite kepimo popierių (jeigu naudojote) ir leiskite jai visiškai atvėsti ant grotelių.
Duonai atvėsus, apliekite ją tirpintu juoduoju šokoladu ir pabarstykite graikiniais reišutais. Dėkite į šaldytuvą, kad šokoladas sustingtų ir galite mėgautis.
Mmm,pasaka,o ne duona. Ir be sokolado,ir dar siltq nuostabaus skonio. Aisku,pravesusi jauciu dar skanesne bus.aciu,uz receptuka
Salomėja! Kaip malonu skaityti tokius atsiliepimus. Net ir aš gabalėlio užsinorėjau. Skanaus 🙂
Labai nuostabus receptas, būtinai kepsiu. Tik norėjau paklausti ar galima keisti kokosų aliejų į, pavyzdžiui, rapsų aliejų?
Labas, Marija, būtinai pabandyki, tai tikras stebuklas. Žinoma, kokosų aliejų tikrai gali keisti į kitą aliejų, tik reikėtų atsižvelgti, kad aliejus būtų tinkamas kepimui.