Vienas iš pagrindinių mano mitybos principų yra ypatingas dėmesys kasdieniams produktams, bet ne tiems, kuriuos vartoju kartą per mėnesį ar pora kartų per metus. Vienas iš produktų, kurį naudoju kasdien, yra augalinis pienas. Juo gardinu rytinę kavą, košes, užpilu granolą ir pan. Noriu, kad jis būtų kokybiškas, be pridėtinių konservantų, rafinuoto cukraus, dažiklių, skonio papildų, be GMO, todėl jį pradėjau gaminti namuose.
Šis, kurio receptu pasidalinsiu, skoniu tikrai nenusileidžia jokiam pirktiniam pienui. Prieš rašydama receptą, noriu užbėgti už akių ir pasakyti, kad ypatingas dėmesys maistui anaiptol nėra lygu daugiau sugaišto laiko ar išleistų pinigų, tikiu, tuojau patys įsitikinsite.
Naminis migdolų pienas (reikės vos 2 produktų)
Reikės
1 l. pieno pagaminti:
130 g. kokybiškų (geriausia ekologiškų) migdolų (prieš naudodami išmirkykite per naktį šaltame vandenyje)
1 l. filtruoto ar virinto šalto vandens
1 – 2 š. šviesaus agavų sirupo ar kito mėgstamo saldumo (priklausomai nuo to, kokį naudosite, koreguokite jo kiekį pagal skonį)
Šlakelio vanilės ekstrakto (jeigu pieną vartosite saldžiuose deriniuose vanilė čia labai tiks, bet ji nėra būtina).
Kaip gaminti
Per naktį išmirkytus migdolų riešutus nukoškite ir perskalaukite po tekančiu vandeniu.
Riešutus berkite į kokteilių plaktuvą ar didesnės talpos maisto smulkintuvą, pilkite 1 l. vandens, pasirinktą saldumą ir vanilės ekstraktą.
Viską plakite iki vientisos konsistencijos (labai maži riešutų gabaliukai visvien liks).
Gautą pieną perkoškite per sūrmaišį ar tankesnį audinį.
Pastebėjimai
Pieną sandariai laikykite šaldytuve. Jis bus tinkamas naudoti 4 – 5 dienas.
Jeigu pieną norėsite gaminti ne iš migdolų, o iš kitokių riešutų ar sėklų, svarbiausia taisyklė: riešutų/sėklų (dar nemirkytų) ir vandens santykis turi būti 1:4 (paprasčiau sakant – 1 stiklinei riešutų ar sėklų – 4 stiklinės vandens). Tokiu principu pieno galite pasigaminti iš bet kokių riešutų ar sėklų (aguonų, kanapių sėklų, saulėgrąžų).
Norint rūpintis savimi, nebūtina kontroliuoti savęs kiekviename žingsnyje. Tereikia pasižiūrėti, ar tai, ką dedame į save kasdien, mums ilgainiui nepakenks. Tai, kas nenaudinga, po truputį išmesti ir nesukant galvos mėgautis kiekviena diena.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ačiū, kad skaitote.
Raminta
Ačiū! Gal turite kokį receptą, kur galima panaudoti išspaudas?
Sveiki, konkrečių receptų neturiu, bet dalinausi idėjomis. Nuoroda čia: https://www.facebook.com/SoulFood.lt/photos/a.263419787418062/572076493219055?type=3&sfns=mo
O jei nėra filtruoto vandens? tuomet vandenį pirkti ar naudoti virintą ?
Sveiki, jeigu neturite filtruoto, naudokite šaltą virintą vandenį. Norint, kad pienas ilgiau išsilaikytų, jis netgi labiau tinkamas.