Šiuo metu mano gyvenimas tikrai aksominis. Šalia ramiai miega mažiausias šio Pasaulio žmogus, o man laikas bėga taip greit, kad lengviau kalbėtis nuotraukomis, negu žodžiais.
Šių keksiukų receptą pastarąjį mėnesį intensyviai gvildenau galvoje ir virtuvėje. Apgalvojau viską iki smulkmenų ir nieko nuostabaus – pastangos atsipirko su kaupu.
Keksiukai drėgni, sunkūs, šokoladiniai, o kremo (jis maloniai riebus, migdolinis, labai primena klasikinį sviestinį kremą) dėka jie tikrai ypatingi. Dalinuosi su jumis, galbūt tai bus įkvėpimas šventiniam stalui.
Ramių ir šiltų švenčių, mielieji!
Ačiū, kad skaitote.
Raminta
Šokoladiniai keksiukai su migdoliniu gervuogių kremu (be pieno, glitimo, kiaušinių)
Reikės
12 įprasto dydžio keksiukų:
Keksiukams
140 g. žalių grikių miltų
120 g. nerafinuoto kokosų žiedų cukraus (jeigu mėgstate saldžiau – dėkite 150 g.)
50 g. kokybiškos kakavos
1 a. š. kepimo miltelių
200 g. kokosų kremo (palaikykite kokosų pieno (ne mažiau 17 proc. riebumo) skardinę kelias valandas šaldytuve ar šaldiklyje ir kokosų riebalams sustingus, skardinės viršuje rasite kokosų kremą) (200 g. kremo išgauti užteks vienos įprastos skardinės kokosų pieno)
1 š. kepimui tinkamo aliejaus
1 š. citrinos sulčių
200 ml. augalinio pieno
Kremui
100 g. kakavos sviesto
300 g. šilkinio tofu (silken tofu)
100 g. kreminio migdolų sviesto (naudojau šį)
1 š. medaus (galite naudoti agavų ar klevų sirupą ir dėti tiek, kiek saldžiai norisi)
2 a. š. šaltyje džiovintų gervuogių miltelių (galite dėti kitų uogų ar vaisių miltelius arba visai nedėti (tuomet pieno pilkite tik 80 ml.))
100 ml. augalinio pieno
Kaip gaminti
Kremas (prieš gaminant, visi produktai turi būti kambario temperatūros!)
Į kokteilių plaktuvą sudėkite visus reikiamus produktus (jie visi turi būti kambario temperatūros, nes kitaip kremas gausis netolygus):
- ištirpintą kakavos sviestą,
- tofu (prieš tai nusunkite tankaus audinio ar sūrmaišio pagalba, kad liktų kuo mažiau skysčio, taip, kaip spaudžiate bulvių tarkius, gamindami cepelinus),
- migdolų sviestą,
- augalinį pieną,
- medų (ar kitą pasirinktą saldumą),
- gervuogių miltelius.
Plakite iki vientisos masės. Jeigu labai sunkiai maišosi – įpilkite dar šiek tiek augalinio pieno.
Masę kelias valandas laikykite šaldytuve kol sustings ir tik tada konditerinio švirkšto pagalba dekoruokite keksiukus.
Keksiukai
Kepimo miltelius sumaišykite su citrinos sultimis, supilkite į dubenį kartu su kitais skystais produktais ir gerai išmaišykite.
Kitame dubenyje sumaišykite sausus produktus.
Abu mišinius supilkite į vieną dubenį ir maišykite iki vientisos masės (turi gautis grietinės tirštumo tešla).
Konditerinio švirkšto pagalba, tešlą supilstykite į keksiukų formeles (taip neištepsite keksiukų formelių, o keksiukai gausis lygiu paviršiumi).
Keksiukus 25 – 30 min. kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (kaitinimas viršus/apačia, be vėjelio), kol įsmeigus medinį pagaliuką ir ištraukus, jis liks sausas.
Iškepusius keksiukus atvėsinkite ant grotelių ir tik tada dekoruokite.
Pastebėjimai
Keksiukus laikykite šaldytuve. Jie bus tinkami vartoti iki 4 – 5 dienų.
Keksiukai labai skanūs ir drėgni net ir be kremo. Jeigu nuspręsite kremo negaminti, galite į tešlą įmaišyti džiovintų vyšnių ir keksiukų viršų pabarstyti migdolų skiltelėmis, tada jie bus dar ypatingesni.
Keksiukų tešla puikiai tiks biskvitams kepti, o kremas – daryti pertepimus. Taigi, jeigu norite šventiškesnio varianto, vietoje keksiukų gaminkite tortą.