Šokoladinis lazdyno riešutų pyragas (be pieno, miltų, kiaušinių)

2018-11-25 4
Skaitant užtruksite 2 min.

 

Dar tada, kai nežinojau savo alergijų maistui, kartu su vyru buvome atradę nepakartojamą šokoladinio pyrago receptą. Kepdavome tik jį ir mėgaudavomės iki paskutinio trupinio. Pyragui reikėdavo 5 kiaušinių, plytos šokolado ir viso įpakavimo sviesto. Sužinojusi, jog netoleruoju kiaušinių, pieno produktų ir miltų, supratau, jog šio pyrago daugiau ragauti neteks. Pastaruosius metus galvoje sukosi mintys, kaip galėčiau išsikepti kažką panašaus. Po to sekė keli nesėkmingi bandymai, bet nenuleidau rankų ir voilà!

Skubu dalintis receptu ir svarbiausia, ką noriu pasakyti – šis pyragas mano metų atradimas ir be jokios abejonės iškėlusi galvą kepsiu jį per Kalėdas. Tai nuostabus, drėgnas, sodraus riešutinio skonio desertas. Tikrai puikus kepinys visiems, kurie negali (ar nenori) vartoti glitimo, pieno produktų ir kiaušinių. Sudėtyje nėra jokių miltų, o didžiausią dalį sudaro moliūgų tyrė ir riešutų sviestas. Taigi, tai dar vienas šaunus būdas panaudoti daržo karalių moliūgą.

Kalėdų laukti tikrai nebūtina. Aš šią savaitę kepu jau antrą – tiek man, tiek namiškiams jis labai patinka. Vakare, besiruošdama miegoti, nekantriai laukiu ryto, kad pusryčiaudama galėčiau pasimėgauti bent mažu jo gabalėliu.

Skanių kepinių ir gražaus artėjančio švenčių laukimo!

Ačiū, kad skaitote.

Raminta

 

Šokoladinis lazdyno riešutų pyragas (be pieno, miltų, kiaušinių)

440 g moliūgų tyrės (galite pirkti jau pagamintą arba galite pasigaminti patys: nulupkite, išimkite sėklas ir kubeliais supjaustykite du vidutinio dydžio sviestinius moliūgus. Viską sudėkite į skardą ir dėkite kepti į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių (kaitinimas viršus/apačia, be vėjelio). Kepkite kol suminkštės. Iškepusius atvėsinkite ir su maisto smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės.)

360 g lazdyno riešutų sviesto (naudojau šį – jis tikrai nuostabus. Pastaruoju metu man tai pats geriausias desertas.)

160 g cukraus (galite naudoti kokį labiausiai mėgstate, čia ypač tinka tamsus nerafinuotas)

60 g kokybiškos kakavos

100 g maltų migdolų

2 a. š. cinamono

Kaip gaminti

Visus produktus sudėkite į didelį dubenį ir labai gerai išmaišykite.

Gautą masę sudėkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir dėkite kepti lygiai 1 valandai  į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių (kaitinimas viršus/apačia, be vėjelio).

Iškepusio neišimkite iš formos, atvėsinkite ant grotelių ir dėkite bent 12 val. į šaldytuvą.

Atvėsęs ir šaldytuve “subrendęs” pyragas lengvai pjaustytsis, laikys formą.

Dekoruoti galite kaip tik sugalvosite, aš rinkausi šaltalankių miltelius.

 

Pastebėjimai 

Naudojau 14,5 cm. skersmens formą.

Pyrago užteks 8-10 žmonių.


Sveiki, pyragas atrodo nuostabiai, bet sakykite, ar įmanoma kažkuo pakeisti riešutus (jiems labai didelė alergija). Ačiū.

2018-11-25 at 19:38 Lina Reply

    Sveiki, riešutų čia tikrai daug (tiek sviestas, tiek malti riešutai). Reikėtų iš esmės keisti visą receptą, todėl sunku pasakyti. Jeigu toleruojate kiaušinius ir pieno produktus, galite išbandyti mano aprašytą senąjį šokoladinio pyrago receptą: 200 g. sviesto, 200 g. juodojo šokolado (ne <72%), 150 g. cukraus, 5 kiaušinių, 1 š. miltų. Puode ar garų vonelėje ištirpinti šokoladą ir sviestą, palikti pravėsti. Kitame dubenyje išplakti kiaušinius su cukrumi (cukrus turi ištirpti). Sumaišyti sviesto ir kiaušinių mases tarpusavyje. Įdėti miltus, viską dar kartą permaišyti. Kepti 190 laipsnių orkaitėje (kaitinimas viršus/apačia, be vėjelio). Kepti tol, kol kraštai susiformuos ir sukeps, o pats viduriukas dar šiek tiek judės. Iškepusį atvėsinti neišėmus iš formos. Galima valgyti ir tokį arba galima dar bent kelioms valandoms dėti į šaldytuvą (kuo ilgiau ten bus, tuo skanesnis gausis).

    2018-11-26 at 08:28 Raminta Reply

Sveiki, skamba tikrai nuostabiai! o jei siame pyrage kepti tik moliugus ir sumaisius su visais kitais ingridientais tiesiog palikti stingti? gal bandete? taip noretusi riesutus naturalioje temperaturoje valgyti:)

2018-12-07 at 00:17 Neringa Reply

    Sveiki, Neringa. Man patinka mintis kuo mažiau kepti ir išaugoti riešutų vertę. Šiuo atveju, manau, kad nekepti pyrago nepavyktų. Jis pakankamai nesustingtų ir liktų tarsi pudingo konsistencijos. Taigi, tik pati konsistencija kiša koją, nes pyragas tikrai skanus ir ramiai galima valgyti nekeptą jo masę 🙂

    2018-12-09 at 07:42 Raminta Reply

Komentuokite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Close