Teff ir grikių miltų duona su graikiniais riešutais (be glitimo, krakmolo, mielių)

2018-10-16 4
Skaitant užtruksite 4 min.

 

Virtuvėje eksperimentuoju ne dėl patrauklių nuotraukų. Kaskart gamindama turiu tikslą tobulėti, atrasti naujus derinius ir būdus, kaip pagaminti kuo “švaresnį” bei naudingą organizmui maistą. Taigi, šiandien kepiau duoną ir tikrai ne šiaip sau.

Iki šiol kepdama įprastą duoną (miltų, bet ne grūdų ar kruopų pagrindu) ribodavau save ir rinkdavausi tik grikių miltus. Kaip žinia, grikių miltai savo struktūra yra artimi glitimo turintiems miltams, iš jų be vargo galima išsikepti lietinius (sumaišius grikių miltus su vandeniu ar pienu), keksiukus, pyragus ar kitus kepinius. Tuo tarpu kiti miltai be glitimo, tokie kaip bolivinės balandos, sorgo ar Teff grūdų yra labai birūs, jiems būtinai reikia pagalbos susirišti į vientisą masę ir ką nors iš jų iškepti nėra taip paprasta.

Kadangi grikių duona jau pabodusi, vis sukau galvą, kaip nepridėjus nereikalingų priedų išsikepti ką nors naujo iš kiek kitokių miltų. Krakmolo, ksantano dervos ar sintetinių kiaušinio pakaitalų apsčiai galima rasti beveik visuose kepiniuose be glitimo, nes tai tikrai lengvas ir pigus būdas viską surišti ir iškepti kepinius, panašius į mums įprastus iš baltų kvietinų miltų. Tik kyla klausimas ko kepdami kepinius be glitimo siekiame?  Ar maistinės vertės (kas turėtų būti akivaizdu gaminant bet kokį maistą) ar tik prekinės išvaizdos?

Prekinė išvaizda mano organizmui tikrai nerūpi, todėl ieškojau kuo natūralesnių ir maistingų produktų, kurie padėtų miltams susirišti. Viską gaminau “iš akies” ir mano nuostabai pavyko iš pirmo karto. O tie didvyriai, kurie viską suklijavo buvo chia sėklos ir balkšvojo gysločio sėklų luobelės. Skoninių savybių jie tikrai nekeičia, todėl nėra net menkiausios priežasties dėti jau mano minėtas niekam tikusias rišančias medžiagas. Kitą kartą grikių miltų nedėsiu visai (šį kartą nestikėjau tokio puikas rezultato iš pirmo karto, todėl eksperimentavau atsargiai ir pusę miltų dėjau grikių), bandysiu improvizuoti su dar kitokiais miltais.

Iškepusi duona bus drėgna, sunki, tvirta, o jeigu kepsite su medumi, pamatysite ir dar kokio nuostabaus kvapo. Grikių visai nesijaučia, čia Teff grūdai groja pirmu smuiku (suteikia šokoladinį/ruginį poskonį). Šį kartą duoną valgiau su lazdyno riešutų sviestu ir kanapių sėklų branduoliais. Ne pusryčiai, o tikra šventė gavosi.

Apačioje kaip ir visada rasite detalų receptą. Jeigu kepsite ir jūs, būtinai pasidalinkite rezultatu. Pažadu – pavyks iš pirmo karto 🙂

Ačiū, kad skaitote.

Raminta

 

Teff ir grikių miltų duona su graikiniais riešutais (be glitimo, krakmolo, mielių)

150 g grikių miltų (galite įsigyti čia ir čia)

150 g tamsių Teff grūdų miltų (galite įsigyti čia ir čia)

2 š. chia sėklų

3 š. balkšvojo gysločio sėklų luobelių (galite įsigyti čia ir čia)

100 g graikinių riešutų

3/4 a. š. kepimo miltelių

1 a. š. druskos

1 kupino šaukšto medaus (galite keisti agavų ar klevų sirupu, tik tada dėkite dvigubai daugiau)

500 ml šilto vandens

 

Kaip gaminti

Sumaišykite sausus produktus: grikių ir Teff miltus, chia sėklas, gysločio sėklų luobeles, šiek tiek pakepintus (ant nedidelės kaitros apie 2 min.) ir stambiai sukapotus graikinius riešutus, kepimo miltelius, druską.

Atskirame dubenyje sumaišykite šiltą vandenį su medumi, leiskite medui ištirpti.

Sumaišykite sausą ir skystą mišinius. Gausite tiršto jogurto konsistenciją.

Duonos tešlą uždenkite ir 1 valandai palikite brinkti.

Kepimo formą ištieskite kepimo popieriumi, sudėkite išbrinkusią tešlą (bus labai standi, kaip ruginės duonos tešla), išlyginkite paviršių.

Duoną dėkite į jau įkaitusią orkaitę (180 laipsnių, kaitinimas viršus + apačia (be vėjelio funkcijos)) ir kepkite apie 1 val. 10 min. (ar iškepusi tikrinkite su mediniu iešmeliu – jį ismeigus į storiausią vietą ir ištraukus turi likti sausas).

Pabaigoje duonos kepalo viršų švelniai patepkite kepimui tinkamu aliejumi ir dėkite dar 5 min. kepti.

Iškepusią duoną iš karto išimkite iš formos ir dėkite ant vėsinimo grotelių, po 5-10 min. nuimkite kepimo popierių, kad duona galėtų “kvėpuoti” ir pilnai atvėstų.

 

Pastebėjimai

Miltus galite keisti kokiais tik sugalvosite ar visus dėti vienos rūšies.

Duoną geriausia laikyti kambario temperatūroje įsukus į maistinę plėvelę. Taip ilgiau išliks drėgna ir minkšta.

 

 

 


Sveiki,

kodėl vėjelio fukcija kepimui netinka? 🙂

2018-11-12 at 09:56 Aistė Reply

    Sveiki, būtent šiai duonai netinka, nes reikia tolygaus kepimo, kad duona nesutrūktų, o viršus neiškeptų greičiau negu vidus.

    2018-11-12 at 13:17 Raminta Reply

Sveiki, ar galima be medaus ir sirupo kepti?

2018-11-21 at 16:20 Raimunda Reply

    Sveiki, medus ar sirupas šiame recepte yra tik skoninėms savybėms išgauti. Jeigu duonoje nesinori jokio saldumo, jų galite ir nedėti.

    2018-11-22 at 08:54 Raminta Reply

Komentuokite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Close