Šį savaitgalį mano mylima draugė atvežė lauktuvių iš sodo. Kaip žinia, mylimos draugės lauktuvių negaili ir atveža jų tiek, kad po to reikia greitai galvoti, kaip tas lauktuves skaniai sunaudoti.
Nieko nelaukusi ant virtuvės stalo sukroviau visas gėrybes ir, akivaizdu, pirmą į galvą atėjusi mintis buvo naminis pomidorų padažas. Daugiau ir nesvarsčiau, pasiraitojau rankoves ir kibau į darbus. Užtrukau tik valandą ir tai buvo geriausiai praleista valanda šiandien. Padažas puikus, tirštas, su švelniu mėtų poskoniu. Rytoj gaminsiu lazaniją, o čia jis tikrai gros pirmu smuiku.
Prieš dalinantis receptu noriu pasakyti, kad šis pomidorų padažo receptas ne apie tai, kaip pasigaminti tokį pat pomidorų padažą. Jis apie tai, kad pomidorų padažas ne prancūziškas šokoladinis suflė ir fantazijos čia gali būti tiek, kiek į puodą sutalpinsit.
Jeigu ir jūsų galvose sodo derliaus dilema, užmeskit akį į receptą, įsijunkit mėgstamą muziką ir praleiskit tą valandą padažo vardan. Dilemos nebeliks, eisit su iškelta galva, o padažas, kad ir ką su juo pagaminsite, tikrai neliks nepastebėtas.
Ačiū, kad skaitote.
Raminta
Naminis pomidorų padažas su obuoliais ir mėtomis
Reikės
Apie 1,5 kg. pomidorų
Apie 1 kg. nevalytų (su odelėmis ir sėklomis) obuolių
1 didelės saldžiosios paprikos
2 didelių saliero stiebų
1 čili pipiro
5 skiltelių česnako
dviejų saujų smulkintų šviežių mėtų lapelių
1,5 š. nerafinuoto cukraus (naudojau kokoso žiedų) (siūlau dėti mažiau ir po to, jeigu reikia, įsidėti papildomai)
1,5 a. š. druskos (siūlau dėti mažiau ir po to, jeigu reikia, įsidėti papildomai)
1 a. š. maltų juodųjų pipirų
1 a. š. maltos rūkytos paprikos
4 š. mėgstamo nerafinuoto aliejaus (naudojau sezamų)
1 š. obuolių ar baltojo vyno acto (siūlau dėti mažiau ir po to, jeigu reikia, įsidėti papildomai)
2 lauro lapų
Kaip gaminti
Keptuvėje su 2 šaukštais kepimui tinkamo aliejaus pakepinkite smulkiai supjaustytą salierą. Kartu su salierais berkite pipirus ir rūkytą papriką.
Salierams suminkštėjus, kartu sudėkite smulkiai supjaustytą čili pipirą ir česnaką.
Leiskite viskam pašilti 1 – 2 minutes (nepamirškite maišyti, kad česnakas nesudegtų).
Keptuvę dėkite į šalį.
Į didelį puodą sudėkite stambiai supjaustytus pomidorus (rekomenduoju išpjauti galus), taip pat supjaustytus obuolius (nuluptus ir be sėklų), supjaustytą saldžiąją papriką, lauro lapus.
Leiskite viskam užvirti ir virkite 40 – 50 min. ant vidutinės kaitros, kol sutirštės.
Išimkite lauro lapus, sudėkite su prieskoniais keptus salierus, actą, druską, cukrų, smulkintus mėtų lapelius.
Leiskite viskam pavirti 2 – 3 min., tada dėkite į maisto smulkintuvą ir trinkite iki norimos konsistencijos.
Paragaukite ir, jeigu reikia, papildomai įsidėkite ko trūksta.
Atvėsinkite kambario temperatūroje, supilkite į sandarų indą ir laikykite šaldytuve.
Pastebėjimai
Sandariai laikomas šaldytuve padažas bus tinkamas naudoti 3 – 5 dienas.
Iš nurodyto kiekio produktų gaunasi 1,5 l. padažo.