Paprasta ir gryna – tai vieni pagrindinių mano gyvenimo principų. Tiek kalbant apie maistą, tiek apie santykius su kitais ir žinoma su savimi. Be viso šito man svarbu klausyti (ne tik klausyti, bet ir išgirsti) savęs, nes tvirtai tikiu, jog tik pati geriausiai žinau, kada ir ko mano kūnui ar sielai reikia. Taigi šiandien pramerkus akis, pirma mintis atėjusi į galvą buvo – naminė duona. Tai ir kepu, nes rytoj jau būtų ne taip ir gal visai man jos nesinorėtų.
Duona, kurios receptu noriu pasidalinti, yra viena mylimiausių mano kepamų duonų. Ji labai paprasta, be jokių sintetinių priedų, maistinga, turtingo riešutų skonio, drėgna. Šiai duonai iškepti nereikia mielių, raugo ar javų miltų. Siūlau bent kartą pabandyti.
Ačiū, kad skaitote.
Raminta
Sėklų ir riešutų duona su datulėmis (be glitimo, mielių, cukraus)
Reikės
2 saujų lazdyno ar kitų mėgstamų riešutų
3 š. sezamo sėklų (+ 1 a. š. duonos viršui)
4 kupinų š. moliūgų sėklų (+ 1 š. duonos viršui)
6 kupinų š. saulėgrąžų sėklų (+ 1 š. duonos viršui)
8 – 10 vidutinio dydžio datulių
2 š. ispaninio šalavijo (chia) sėklų arba linų sėmenų
140 g. žalių grikių miltų
1 a. š. druskos
1 nepilno a. š. sodos
3 š. kepimui tinkamo aliejaus
2 š. agavų sirupo ar kito mėgstamo natūralaus saldumo
2 a. š. citrinos sulčių ar obuolių acto
350 ml. vandens
Kaip gaminti
Keptuvėje ar orkaitėje atskirai paskrudinkite sėklas (sezamo, saulėgrąžų ir moliūgų) ir riešutus (kol įgaus auksinį atspalvį).
Stambiai sukapokite riešutus (jeigu norisi, luobeles galite nuimti).
Į dubenį supilkite jau atvėsusias sėklas ir riešutus, dėkite stambiai supjaustytas datules, chia sėklas (arba linų sėmenis), grikių miltus, druską, sodą.
Kitame inde susimaišykite skystus produktus: aliejų, sirupą, citrinų sultis (arba actą) ir vandenį.
Gerai sumaišykite skystus ir sausus mišinius.
Leiskite viskam pastovėti apie 30 min. (tam, kad chia sėklos ar linų sėmenys išbrinktų), duonos tešla turi tapti tiršta.
Paruoštą duonos tešlą supilkite į norimą kepimo indą (mano kepimo formos išmatavimai 24 x 8 x 11) (jį siūlau patepti aliejumi arba iškloti kepimo popieriumi) ir, jeigu norisi, pabarstykite sėklomis ar riešutais.
Kepkite 1 valandą iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (su vėjeliu). Duona turi šiek tiek pakilti ir švelniai paruduoti.
Duonai iškepus ją pilnai atvėsinkite ant grotelių (kad kepimo formos dugnas nesiliestų su kitu paviršiumi) ir tik tada pjaustykite.
Pastebėjimai
Jeigu norisi sūresnio duonos varianto galite nedėti datulių (bet sirupo visvien reikėtų).
Duoną laikykite kambario temperatūroje įsukus ją į maistinę plėvelę – taip ilgiau išliks šviežia.
Pabandykite improvizuoti ir keiskite sėklas, riešutus ar datules kitais mėgstamais pagardais.
Ar galima kepti elektrinėje duonkepėje?
Sveiki, nebandžiau, bet nematau priežasties, kodėl joje iškepti nepavyktų. Siūlau bandyti ir, manau, viskas gausis puikiai. Sėkmės!
Labai pavyko su bolivinėm balandom ir gysločio luobelėm! Ir vandens papildomai nereikia, nebent norisi drėgno pyrago 😀 ačiū!!! Nuolat kepama duonytė!
Juste, na va, pagaliau 🙂 Už tokį atkaklumą galima tik pagirti. Džiaugiuosi, kad kepate ir mėgaujatės. Ačiū, kad dalinatės savo virtuvės nuotykiais.
Sveiki 🙂 labai domina receptas, tik negaliu vartoti grikių. Miltus galiu rinktis iš riešutų, ankštinių, kukurūzų, ryžių arba bolivinės balandos. Gal žinosite, ar šiam receptui kas nors tiktų?
Sveiki, manau, jog bolivinė balanda ar Teff miltai čia puikiai tiktų. Tik tada siūlau papildomai įdėti apie 3 šaukštus baltojo gysločio sėklų luobelių ir, jeigu reikės, įpilti papildomai vandens. Jeigu kepsite, pasidalinkite, prašau, kaip pavyko. Sėkmės 🙂
Ačiū už patarimą! Skonis su bolivinės balandos miltais tikrai geras, tačiau duona subyra. Pagal receptą pirmą kartą gavosi skysta tešla, tai antrą kartą dėjau 3 š čija ir 150 g miltų, bet rezultatas tas pats – šaukštu kabint tik eina 🙂 Gal dar turėsit patarimų…
Atsiprašau, nedaskaičiau apie tas luobeles… ufff. Bet tikrai vėl bandysiu!
Sveiki. Viskas gerai, smagu, kad turite tiek užsispyrimo. Na jeigu jau su luobelėmis nepavyks – rašykite, ieškosime dar kokių išeičių 🙂
Sveiki,jau antra karta bandziau kepti sia duonele ir teko ja valgyti su sauksteliu 🙁 visa trupa ir byra. Gal del to kad kepiau guminej formoj? datules pakeiciau datuliu mase,galejo cia itakos tureti? tiesiog labai noriu sios duonytes ir bijau vel nusivilti… 🙁
Sveiki, Sigita. Iš to, ką sakote, atrodo, jog iškepusioje duonoje lieka per daug drėgmės. Priežastys gali būti kelios: netinkami naudojami miltai (jie turi būti žalių grikių, bet ne kepintų), per mažai išbrinkusios chia ar linų sėmenys (tešla, prieš kepant duoną, turi būti tirštos konsistencijos), kepate per trumpą laiką (galbūt naudojate aukštą gilią formą, bet ne ploną/pailgą?; iškepusios duonos viršus turi būti tvirtas, todėl, jeigu valandos nepakanka, palaikykite ją ilgiau), iškepusios duonos pilnai neatvėsinate (ją atvėsinti reikėtų ant grotelių, kol bus kambario temp. ir tada jau galima pjaustyti, bet jeigu norisi dar tvirtesnės – įdėkite nakčiai į šaldytuvą ir kitą dieną bus tikrai tvirta), dedate per daug sėklų ir riešutų (pagal mano nurodytus kiekius viskas turėtų gautis puikiai). Praneškite kaip sekėsi, galbūt jau iš karto paaiškės kas galėjo būti ne taip.
“Malsenos” viso grudo daliu grikiu miltai (niekaip nerandu aprasyta) ar tai kepintu ar zaliu grikiu miltai?
Sveiki, ką gamina Malsena, aš nežinau, bet receptui reikia žalių grikių miltų. Juos tikrai gamina Ekofrisa 🙂
Galbūt bandėte kepti su speltos miltais? 🙂
Sveiki, Raimonda, nebandžiau (netoleruoju visų kviečių rūšių), tačiau manau, kad jie šiame recepte galėtų puikiai pakeisti grikių miltus 🙂