Teff ir Sorgo miltų bananų duona (be glitimo)

2018-07-02 0
Skaitant užtruksite 3 min.

 

Teff arba abisininė posmilgė yra ne naujiena – tai pamiršta sena. Teff grūdai yra vieni pagrindinių javų naudojamų Etiopijoje, kur pradėti auginti jau gerokai prieš mūsų erą. Čia jie dažniausiai naudojami vietinei Injera duonai kepti. Abisininė posmilgė neretai vadinama super maistu, jos grūduose tikrai gausu augalinių baltymų, geležies, kalcio. Teff grūdai turi mažai sočiųjų riebalų, cukraus ir druskos. Be visų šių privalumų man bene svarbiausias yra tas, jog Teff grūduose nėra glitimo, todėl juos puikiai pritaikau kasdienėje savo mityboje.

Sorgas – taip pat retai sutinkama, tačiau plačiai paplitusi grūdinė kultūra. Ji yra penkta pagal suvartojimą visame pasaulyje. Sorgo grūdai aukštos maistinės vertės – juose gausu visų B grupės vitaminų, kalcio, geležies, magnio, cinko, fosforo. Sorgo grūdai neturi glitimo, todėl tai dar vienas puikus maisto produktas, kuris papildė mano maisto racioną.

Tiek Teff, tiek Sorgo grūdai neturi jokio specifinio skonio, todėl jų miltai puikiai tinkami įvairiems kepiniams, desertams, o grūdai – rytinei košei virti.

Pabandyti Teff ir Sorgų miltus man pasiūlė Aušra (ji šaunios Teisingi kepiniai Gluten free komandos dalis) ir šiandien esu jai nuoširdžiai dėkinga. Gera žinia ta, jog Teisingų kepinių internetinėje parduotuvėje jau galite įsigyti ir šių miltų, todėl, jeigu sugalvosite išbandyti receptą, žinosite kur rasti.

Kadangi netoleruoju kiaušinių ir pieno, turėjau šiek tiek padirbėti, kad sukurčiau kepinį, kurio pagrindą sudaro beglitimiai miltai. Bandžiau kelis kartus ir pagaliau man pavyko. Duona drėgna, turtingo bananų skonio, o mažytės žemuogės kiekviename kąsnyje suteikia vasaros skonio. Nekantrauju su jumis pasidalinti.

Ačiū, kad skaitote.

Raminta

Teff ir Sorgo miltų bananų duona (be glitimo)

100 g šviesių Teff miltų

50 g Sorgo miltų

2 š. maltų linų sėmenų + 6 š. vandens

1 a. š. kepimo miltelių

1 a. š. cinamono

1/2 a. š. malto muskato

žiupsnio druskos

3 vidutinio dydžio pernokusių bananų

60 g nerafinuoto kokosų aliejaus

4 š. agavų sirupo

didelės saujos žemuogių

saujos graikinių riešutų

Kaip gaminti 

Sumaišykite maltus linų sėmenis ir vandenį, leiskite išbrinkti.

Šakute ar bulvių košės grūstuve iki vientisos masės sutrinkite nuluptus bananus.

Į dubenį (su bananų tyre) pilkite skystus poduktus: brinkintus linų sėmenis, tirpintą kokosų aliejų, agavų sirupą. Viską išmaišykite.

Atskirame dubenyje sumaišykite birius produktus: Teff ir Sorgo miltus, kepimo miltelius, cinamoną, muskatą, druską.

Sumaišykite skystą ir sausą mišinius. Baigiant į gautą masę švelniai įmaišykite žemuoges.

Gautą masę supilkite į kepimo popieriumi išklotą formą, pabarstykite smulkintais graikiniais riešutais.

Kepkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (kaitinimas viršus ir apačia, be vėjelio) apie 50 min. kol švelniai paruduos, o medinis iešmelis įsmeigtas į storiausią vietą ištrauktas liks sausas.

Iškepusią duoną gerai atvėsinkite kambario temperatūroje ir tik tada pjaustykite. Per naktį galima palaikyti šaldytuve, tada ji būna dar tvirtesnė.

 

 

 

 


Komentuokite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Close