Nors pirmą kartą paragavus bolivinės balandos ji man ir nepaliko gero įspūdžio, dabar mano meile jos skoniui (apie maistinę vertę net nekalbu) niekada netenka abejoti. Dedu ją visur: į troškinius, sriubas, daržovių paplotėlius ar tiesiog valgau kaip košę. Jeigu dar nebandėte – nuoširdžiausiai rekomenduoju, o tiems, kuriems ji įspūdžio nepaliko – pabandykit dar kartą, nes ją įsimylėti verta.
Kurį laiką man nedavė ramybės mintis pabandyti bolivinės balandos miltus. Net neabejojau, jog tai bus pyragas, o sezoną pradėję braškės ir persikai turėjo puikią progą debiutuoti. Taigi, kepiau pyragą. Jo tekstūra primena sviestinį trupininį pyragą, o braškių ir persikų derinys – tikra klasika. Manau, tai puikus pyragas vasaros šventėms ar saldiems rytams.
Skubu dalintis receptu ir jau po truputį dėliojuosi mintis ir daiktus atostogoms. Atsivešiu daug mūzų, strazdanų bei saulės plaukuose ir, žinoma. su jumis pasidalinsiu.
Ačiū, kad skaitote.
Raminta
Braškių ir persikų pyragas (be pieno, glitimo, kiaušinių)
Reikės
Tešlai
60 g. (apie 1 + ½ š. netirpinto) nerafinuoto kokosų aliejaus
150 g. migdolų miltų
150 g. bolivinės balandos miltų
150 ml. vandens ar augalinio pieno (15 š.)
2 š. maltų linų sėmenų
3 š. nerafinuoto kokosų žiedų cukraus
vanilės ekstrakto
žiupsnelio druskos
Įdarui
4 persikų
250 g. braškių
3 š. kokosų žiedų cukraus
2 š. tapijokų miltų ar kukurūzų krakmolo
1/2 citrinos sulčių
Kaip gaminti
Sumaišykite maltus linų sėmenis su 150 ml. vandens ar augalinio pieno ir 5 min. palikite brinkti.
Į dubenį supilkite migdolų ir bolivinės balandos miltus, cukrų, druską ir išmaišykite.
Į išbrinkusius linų sėmenis supilkite pašildytą kokosų aliejų (pašildytą tik tiek, kad ištirptų, bet ne perkaitintą, nes supylus į sėmenis, dėl temperatūrų skirtumo, sulips į lašelius) ir vanilę.
Sumaišykite sausus ir skystus mišinius, o kai maišyti bus sunku – iki vientisos tekstūros tešlą išminkykite rankomis (ji neturi lipti prie pirštų; jeigu trūks drėgmės – galite papildomai įpilti truputį pieno ar vandens).
Padalinkite tešlą į dvi lygias dalis ir pirštų pagalba puse tešlos padenkite kepimo formos (mano kepimo indo skersmuo – 22,5 cm.) dugną ir kraštelius (padengus subadykite tešlą šakute).
Kepimo formą dėkite į šaldiklį ir tuo tarpu pasiruoškite pyrago įdarą.
Susipjaustykite vaisius ir uogas (įdarui galite rinktis viską, ką leidžia jūsų fantazija), pabarstykite cukrumi, užspauskite citrinos sulčių, pabarstykite tapijokos miltais ir viską gerai išmaišykite.
Įdarą supilkite į kepimo formą, o pyrago viršų iš likusios tešlos padenkite taip, kaip jums patinka: galite iškočioti vientisą tešlos lakštą visam paviršiui padengti ar daryti klasikinę pynutę, kaip kad aš dariau.
Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su kaitinimu iš viršaus ir apačios (be vėjelio funkcijos) apie 40 – 45 min.
Pabaigoje, jeigu norite, kad paviršius taptų auksinis, patepkite pyrago viršų vandens ir aliejaus mišiniu (1 š vandens + 1 š. kepimui tinkamo aliejaus) ir leiskite švelniai apskrusti.
Iškepusį pyragą atvėsinkite, tada jis puikiai pjaustysis, įdaras taps standus.