Maisto vertė ir kokybė man svarbi nepriklausomai nuo to, ar jam pasiruošti turiu valandą ar tik tiek, kiek užtrunka susitepti sumuštinį. Pastaruoju metu maisto pasiruošimui turiu tą trumpesnę laiko atkarpą, tačiau valgyti sveikai noriu lygiai taip pat, todėl dažniausiai renkuosi humusą. Jį galima tepti ant ko tik norisi, maišyti su makaronais, kruopomis ar tiesiog kabinti daržovių lazdelėmis. Humuso sotumas ir maistinė vertė neabejotina, kaskart gaunu naudingų baltymų, riebalų, vitaminų ir mineralų.
Parduotuvėje nesu radusi humuso, kurį galėčiau valgyti. Dažniausiai skonio ir tekstūros derinys primena iš kažko nevalgomo pagamintą paštetą su kačių ėdalo kvapu. Esu išbandžiusi ne vieną įvairių gamintojų humusą ir dažniausiai degustacija baigdavosi greičiau negu galėjau tikėtis. Jeigu mano patyrimas klaidingas ir bent vienas gamintojas, prieš humusui patenkant į parduotuvių lentynas, jį vis dėlto paragauja, būtinai pasidalinkite tuo vieninteliu, kurį perkate, nes mano viltis dar gyva.
Soulfood.lt jau esu pasidalinusi keliais humuso variantais, o šiandien turiu dar vieną. Jam pasigaminti užtruksite 5 min., o skrudinti sezamai, kuriuos kartą visai netikėtai sugalvojau panaudoti, šiam humusui suteikia labai malonaus skonio.
Nesvarbu, ar šį savaitgalį planuojate gamtoje ar tiesiog prie televizoriaus, humusas tikrai pravers. Būtinai pabandykit ir pasidalinkit, man visada smagu sulaukti jūsų atsiliepimų.
Ačiū, kad skaitote.
Raminta
Humusas su skrudintomis sezamų sėklomis
Reikės
400 g. gerai išvirtų avinžirnių
2 kupinų šaukštų skrudintų sezamo sėklų
žiupsnelio čili sėklų
2 š. šviesios sezamų pastos
1 š. citrinos sulčių
mažos skiltelės česnako
1 š. avokadų aliejaus (galite keisti į kitą mėgstamą aliejų)
druskos
vandens (norimai konsistencijai išgauti)
Kaip gaminti
Sudėkite visus produktus (išskyrus vandenį) į maisto smulkintuvą ar kokteilinę ir trinkite iki vientisos masės.
Atsižvelgdami į tai, kaip humusą valgysite (jeigu tepsite – darykite standesnį, jeigu kabinsite daržovių lazdelėmis – lengvesnės konsistencijos), po truputį pildami vandenį išgaukite norimą humuso konsistenciją.
Pastebėjimai
Tokio kiekio humuso užteks 2 – 3 valgytojams.
Humusas laikomas šaldytuve vartojimui bus tinkamas kelias dienas.