Paskutiniu metu norisi visko, ką man mažai vasaros metu gamindavo mama. Paprasčiausios agurkų ir svogūnų laiškų salotos, varškės virtinukai ar rūgštynių sriuba tiek vaikystėje, tiek dabar – atrodo nepaprasta. Nesvarbu, kad ir pakeitus kelis produktus, kurių negaliu vartoti, kaskart gamindama savo vaikystės patiekalą, nekantrauju ne ką mažiau negu tada, kai žaisdama lauke laukdavau mamos balso kviečiančio mane pietų.
Vasaros savaitgaliais dažniausiai kepdavome kvietinių miltų lietinius su grietinės ir trintų uogų užpilu. Prisikimšdavau pilną pilvą ir bėgdavau į lauką džiaugtis šiltu vėju iki kol saulė pradėdavo slėptis. Taip smagu ir gera prisiminti. Štai ir dabar – artėja savaitgalis, o man nesinori nieko kito, tik viską pamiršti ir nerūpestingai, prisikimšus blynų visą dieną praleisti lauke.
Dažniausiai kepu grikių miltų blynus, bet šiandien pabandžiau kiek kitaip ir gavosi kuo puikiausiai: blyneliai purūs, ne per saldūs, su maloniu vanilės prieskoniu. O mėlynės turbūt ir bus tas paslaptingas produktas, tikra laiko mašina, grąžinanti mane į nerūpestingą vaikystę.
Jeigu ir jums blynai vienas iš vaikystės malonumų – pabandykite išsikepti.
Ačiū, kad skaitote.
Raminta
Saldūs cukinijų blyneliai su mėlynių kremu (be pieno, glitimo, kiaušinių, cukraus)
Reikės
Blynų tešlai
110 g. sorų kruopų dribsnių
1 a. š. kepimo miltelių
1 š. citrinos sulčių
1 š. agavų sirupo
1 a. š. vanilės ekstrakto
120 ml. mėgstamo augalinio pieno
Nedidelės jaunos cukinijos (apie 110 g.)
Vidutinio pernokusio banano
Saujos šilauogių ar kitų mėgstamų šviežių uogų
Mėlynių kremui
Mėgstamo augalinio jogurto
Trintų uogų ar jų pastos
Jeigu norisi saldumo, galite įpilti šiek tiek agavų ar klvepų sirupo
Kaip gaminti
Į kokteilinę ar maisto smulkintuvą stambia trintuve sutarkuokite cukiniją (jeigu ji jauna lupti nereikia), stambiai supjaustykite bananą ir sudėkite visus likusius produktus, išskyrus uogas.
Trinkite tol, kol gausite vientisą masę.
Į gautą masę sudėkite uogas ir viską švelniai permaišykite su šaukštu.
Kepkite gerai įkaitusioje keptuvėje (jeigu norisi, keptuvę prieš kiekvieną kepimą švelniai patepkite kepimui tinkamu aliejumi, bet tai nėra būtina – man pavyko ir be šito) ant vidutinės kaitros.
Neskubėkite, blyneliai verstis turi lengvai, o jeigu nesiverčia, palaukite dar minutę ir tikrai apsivers.
Kol kepate, susimaišykite kremą. Štai ir viskas.
Jei ne paslaptis, kokius sorų dribsnius naudojate. Nusipirkau pabandyti ir teks išmesti – kartūs ir smirdi. Bandžiau ir virti ir kepti:(
Sveika, sorų kruopas galima keisti į burnocio arba bolivines balandos kruopas ar negalima? Jei ne, tai kodėl?
Sveiki, Saule. Šiame recepte naudojamos ne pačios kruopos, o jų dribsniai. Taigi ir pakeitimus reikėtų daryti į kitos rūšies dribsnius, bet ne kruopas. O ar šie pakeitimai “galimi” negaliu pasakyti. Manau, jog turėtų pavykti, reikia tik pabandyti. Sėkmės!
Nuostabūs blynai! Ir vaikams labai patinka, kepam ne pirmą kartą 🙂 išmėginom ir čirvinių blynų kepyklę 🙂
Laura, ačiū už tai, kad dalinatės! Kai įvertina vaikai – geriau ir būti negali 🙂 O su čirviniais blynais pamėginsiu ir aš, nes jau gal dvi savaites planuoju kepti ką nors panašaus. Ačiū už idėją ??
Sveiki, o soru dribsniu nereikia niekaip apdoroti? Nevirti, nemirkyti? Galbut tiktu soru kruopos tik jau virtos? Dekui
Sveiki, sorų dribsnių niekaip apdoroti nereikia. Jie labai gležni, greit susitrinta ir puikiai iškepa. Keisti virtomis sorų kruopomis manau tikrai galima, reikia bandyti, turėtų nesiskirti 🙂