Žiema išėjo iš proto, o man, tuo tarpu, tik miegoti ir valgyti tesinori. Ir ne šiaip sau valgyti, o taip rimtai, kaip mūsų protėviai valgydavo. Trumpai tariant – grįžtu prie tautos šaknų. O kaip gi daugiau tą žiemą išgyventi?
Atrodo, valgyčiau bulvių plokštainį nuo ryto iki vakaro, bet ir tam ateina ribos. Galvojau, ką čia dar iš bulvių pasigaminus ir prisiminiau savo seną meilę piemenėlių pyragui, kuris, žinoma, taip pat gaminamas su bulvėmis. Pagalvojau, netampysiu liūto už usų ir duosiu toms bulvėms pailsėti, kad pati į bulvę nepavirsčiau. Snūduriuojant prie virtuvės spintelių visai netikėtai atėjo mintis bulves pakeisti polenta. Niekada iki šiol nebuvau to bandžiusi, todėl tai buvo tikras improvizacijų vakaras.
O pavyko kuo puikiausiai – nei skoniu, nei tekstūra klasikiniam piemenėlių pyragui maniškis nenusileido. Jeigu ir jus pastaruoju metu kankina sotaus maisto troškimo kančios – būtinai pabandykit. Juk kaip kitaip tą žiemą išgyventi?
Ačiū, kad skaitote.
Raminta
Piemenėlių pyragas su polenta (be glitimo, pieno produktų)
Reikės
1 + 1/2 puodelio polentos (kukurūzų kruopų)
4 + 1/2 puodelio vandens ar augalinio pieno
2 š. kepimui tinkamo aliejaus + 2 š. kokybiško mėgstamo aliejaus polentai pagardinti
1 svogūno
1 saliero stiebo
2 skiltelių česnako
1 saldžiosios paprikos
2 didelių saujų mėgstamų grybų
2 – 3 didelių saujų virtų sviestinių (lenktasėklių) pupelių
300 – 350 g. trintų pomidorų ar jų tyrės
druskos, pipirų
Kaip gaminti
Išvirkite polentą
Į verdantį vandenį supilkite kukurūzų kruopas, aliejų ir druską (pagal skonį). Nuolat maišydami virkite ant vidutinės kaitros apie 20 min.
Polentai išvirus išpilkite ją ant sviestiniu popieriumi padengto paviršiaus ir tolygiai išsklaidykite (tam naudojau įprastą kepimo skardą). Palikite atvėsti.
Įjunkite kaisti orkaitę iki 175 laipsnių (kaitinimas viršus + apačia).
Pasiruoškite įdarą
Keptuvėje su šlakeliu aliejaus apkepinkite smulkiai supjaustytą svogūną, salierą, papriką, grybus.
Kai viskas suminkštės, sudėkite smulkiai supjaustytus česnakus.
Po minutės pilkite sviestines pupeles, trintus pomidorus.
Gardinkite druska ir pipirais. Viskam sušilus, kaitrą galite išjungti.
Pasirinktą kepimo formą ištepkite kepimui tinkamu aliejumi, į ją dėkite pusę atvėsusios polentos ir suformuokite pagrindą.
Pilkite visą įdarą ir likusia polenta jį uždenkite (galite formuoti mažus kamuoliukus, arba tiesiog uždengti, formuojant su silikonine mentele).
Pyrago paviršių galite šiek tiek patepti aliejumi, kad apskrustų.
Pyragą kepkite jau įkaitusioje orkaitėje kol gražiai apskrus (apie 20 min.)
Pastebėjimai
Pyragui visiškai atvėsus, jis puikiai laikys formą ir bus lengvai pjaustomas.