Sėklų daiginimas

2018-02-12 0
Skaitant užtruksite 2 min.

 

Štai čia galite paskaityti, kaip nesudėtingai namuose susidaiginti ankštinius, o šiandien apie sėklų daiginimą. Trumpai drūtai.

Kas svarbu daiginant?
  • Sėklos turi būti kokybiškos, nepasenusios (senos sėklos neretai labai sunkiai dygsta ar visai nesudygsta).  Net ir geriausios kokybės sėklos kainuoja tikrai nedaug, todėl čia taupyti nereikia.
  • Šviesi šilta vieta (kiek tai įmanoma šiuo metų laiku).
  • Neperdaiginti! Daigeliai neturi būti kaip smilgos. Traškūs kelių centimetrų (4-5) ilgio daigeliai – geriausias skonio ir maistinių medžiagų santykis.
Kaip daiginti?
  • Pasirinktas sėklas pamerkti šaltame vandenyje. Skirtingi šaltiniai nurodo skirtingą mirkymo laiką, čia mano vidurkis – liucerna (3-6 val.), pipirinės, garstyčios, gražgarstės (12 val.), ridikėliai (6-8 val.).
  • Nusunktas sėklas dėkite į stiklainį (daigai užims daug vietos, todėl rinkitės didesnį). Stiklainio viršų, kaip ir daiginant ankštinius, siūlau uždengti marle, kad daigeliai gautų deguonies ir nepradėtų rūgti. Stiklainis turi būti pasviras, kad susikaupęs vanduo neužsistovėtų ir galėtų laisvai išbėgti. Tokias sėklas, kaip pipirinė, gražgarstės ar garstyčios, galite daiginti tiesiog ant vatos arba marlės (tam, kad turėtų kur įsikibti).
  • Stiklainį pastatykite šviesioje vietoje, kurios nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai. Sėklas kartą per dieną perplaukite vandeniu ir grąžinkite atgal. Ant vatos ar marlės daiginamas sėklas (nuotraukoje matote ant vatos daigintas garstyčių sėklas) kasdien sudrėkinkite purkštuvėliu, kad neperdžiūtų.
  • Liucernos sėklos sudygs per 4-6, ridikėlių – 3-5, pipirinių, gražgarsčių, garstyčių – per 6-8 dienas.
  • Daigelius nukirpkite ir suvartokite per 4-5 dienas (laikykite šaldytuve, drėgname audinyje ar maišelyje).

Daigelių skonis jus tikrai nustebins. Mano ypač mėgstami – garstyčių, ridikėlių, pipirinių daigai. Juos dedu į salotas, barstau sriubą, troškinius, sumuštinius.

Valgykite tai, ką mums duoda gamta. Būsite sveiki ir laimingi.

Ačiū, kad skaitote.

Raminta


Komentuokite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Close