Naujųjų metų dieną niekada nieko sau nežadu, o tik stengiuosi priminti, kad ateinančiais gyvenčiau taip, kaip noriu, tik kartais pamirštu. Šiais metais priminiau sau, kad visada noriu būti sveika ir gerai jaustis. Būtent taip mano spintelės pusryčių krepšyje atsirado grikių dribsniai (grikiai neabejotinai antra mano religija). Pirkau juos, nes norėjau sau priminti, kad turėčiau valgyti pusryčius. Atsižvelgiant į tai, kiek rytais turiu laiko, įprasti grikiai verda ilgai, todėl dribsniai čia buvo tinkamiausias pasirinkimas.
Praėjusiame įraše minėjau, kad pasidalinsiu dar vienu receptu iš savo virtuvės spintelių tvarkymo akcijos. Kaip supratote, grikių košės taip ir nepradėjau virti, o laikant rankose pusę kilogramo grikių dribsnių, pirma mintis, kuri man atėjo į galvą buvo granola. Dabar nežinau ar gali būti geresnis priminimas pusryčiams negu šis, kokosais ir vanile kvepiantis skanumas (net ir nemėgstantiems grikių ji patiks, nes čia jų skonis labai švelnus ir vos juntamas.)
Kalbant aie tai, kodėl jos tiesiog nenusipirkus, sunku nepastebėti, jog prekybos centruose esančių granolų sudėtyje dažniausiai galybė cukraus, transriebalų ir nereikalingų maisto priedų. Tai kam gi pirkti tai, kas nėra naudinga, jeigu galima tikrai nesudėtingai, pasirenkant viską iki paskutinio riešuto, pasigaminti pačiam? Netoleruojantiems įvairių maisto produktų, nemėgstantiems košių ir norintiems kasdien džiaugtis skaniais pusryčiais, geresnio pasirinkimo negu granola tikriausiai ir būti negali.
Mylėkite save, valgykite kokybišką, švarų maistą – būsite sveiki ir laimingi.
Ačiū, kad skaitote.
Raminta
Skrudintų sezamų granola su kokosais ir avietėmis (be glitimo, cukraus)
Reikės
500 g. nekepintų grikių dribsnių (jeigu toleruojate, galite keisti į avižinius dribsnius)
100 g. kokosų drožlių
150 g. (stiklinė) mėgstamų stambiai supjaustytų nekepintų riešutų (aš naudojau anakardžių, kedro ir graikinių riešutų mišinį)
4 š. nekepintų sezamo sėklų
2 saujų džiovintų aviečių
sauja skiltelėmis džiovintų svarainių
3 š. nerafinuoto šalto spaudimo kokosų aliejaus (dar netirpinto)
3 š. šviesios sezamų pastos
7 – 8 š. agavų sirupo ar kito mėgstamo saldumo
žiupsnelio druskos
1/2 š. burbono vanilės ekstrakto
Kaip gaminti
Įjunkite kaisti orkaitę iki 180 laipsnių (kaitinimas viršus + apačia (be vėjelio funkcijos)).
Dubenyje sumaišykite grikių dribsnius, kokosus, riešutus, sezamus.
Prikaistuvyje ištirpinkite kokosų aliejų ir sezamų pastą, pilkite agavų sirupą, berkite druską ir viską gerai išmaišykite. Nuėmę nuo kaitros supilkite vanilės ekstraktą ir dar kartą viską permaišykite.
Gautą skystą mišinį supilkite į dribsnių dubenį ir viską maišykite tol, kol neliks sausų ruožų.
Gautą mišinį išpilkite ant kepimo popieriumi padengtos skardos, tolygiai paskirstykite ir kepkite apie 35 minutes. Viską permaišykite kas 5 minutes, kad tolygiai apskrustų, nuolat stebėkite.
Kai granola taps gražios auksinės spalvos, galite traukti iš orkaitės ir su kepimo popieriumi išėmus iš skardos vėsinti ant grotelių (atvėsusi ji bus traški).
Atvėsusią granolą sumaišykite su pasirinktais džiovintais vaisiais ar uogomis ir supilkite į sandarų indą (kambario temperatūroje ją galite laikyti iki mėnesio).
Pastebėjimai
Granolą valgykite su mėgstamu jogurtu ar pienu. Ypač skanu su kokosų jogurtu, kurį galite pasigaminti ir patys. Štai mano video receptas.