Karamelinis obuolių pyragas su graikiniais rešutais (be glitimo)

2018-01-22 4
Skaitant užtruksite 3 min.

 

Ar jaučiate, kad dalinantis gyvenimu jo daugėja?

Vaikystėje buvau toks vaikas, kuris nieko su niekuo nenorėjo dalintis. Gaudavau saldainių tiek, kad ir mamai ir tėčiui užtektų, bet net nešaudavo į galvą nors vienu iš jų pasidalinti. Kaupdavau visas gėrybes kur nors, kur niekas nežino ir džiaugdavausi kaskart jas valgydama. Dabar nesuprantu, kaip gali džiuginti saldainis, kai niekuo su juo nepasidalini. Juk vienam džiaugtis truputį liūdna. Ar ne?

Štai ir aš, visą praėjusą savaitę nešiojausi galvoje mintis, obuolių pyrago receptui sudėti. Jau daugiau negu pusė metų nekepiau obuolių pyrago. Na kepiau, tik valgyti jo niekas nenorėjo. Po ilgų bandymų pakeisti kiaušinius ir tuos pabodusius miltų mišinius be glitimo (su nesuvokiamu kiekiu krakmolo), šovė man į galvą pabandyti grikių miltus. Pyrago norėjosi kuo švaresnio, be jokių pakaitalų ar miltelių, todėl kiaušinius keičiau linų sėmenimis. Ir ši, grikių miltų ir linų sėmenų kombinacija, mane tikrai nustebino. Pyragas iškepė drėgnas, sunkus, tvirtas (na, kaip įprastas pyragas su kvietiniais miltais), puikiai pjaustėsi. Tikriausiai jums kils klausimas dėl grikių skonio. Nežinau, kur jis dingsta, bet ragaujant tam, kuris apie grikius net neįtaria – mintis nekiltų. Kaip visada testavau su savo vyru, kuris, kaip žinia, gurmanas iki debesų: nevalgantis pusės šios Žemės produktų ir toks konservatorius, kad grikiai ir pyragas, jo skoniui, iš dviejų skirtingų galaktikų. Taigi, galit būti ramūs. Čia cinamonas, graikiniai riešutai ir karamelė groja pirmu smuiku. Tai tikrai nuostabus žiemiškas desertas, kurio receptu nekantrauju pasidalinti, nes vienai juo džiaugtis tikrai truputį liūdna.

Ačiū, kad skaitote, rašote ir esate kartu.

Raminta

 

 

 

 

 

Karamelinis obuolių pyragas su graikiniais rešutais (be glitimo)

4 – 5 ragautojams:

90 g grikių miltų

60 g nerafinuoto rudojo cukraus (galite keisti kokosų žiedų, Muscovado, Farino cukrumis) + 1 + 1/2 š. cukraus pyrago padengimui

1 kupino a. š. cinamono

3/4 a. š. kepimo miltelių

žiupsnelio druskos

2 kupinų šaukštų maltų linų sėmenų

saujos smulkintų graikinių riešutų

1 didelio obuolio

40 g kokosų aliejaus (kupinas valgomasis šaukštas netirpinto aliejaus)

300 ml vandens arba mėgstamo augalinio pieno

1 a. š. burbono vanilės ekstrakto

 

Kaip gaminti

Įjunkite kaisti orkaitę iki 175 laipsnių (kaitinimas viršus + apačia (be vėjelio funkcijos)).

Linų sėmenis sumaišykite su 300 ml vandens arba mėgstamo augalinio pieno ir palikite brinkti.

Sumaišykite sausus produktus: grikių miltus, cukrų, kepimo miltelius, cinamoną, druską.

Sumaišykite brinkintus linų sėmenis, tirpintą kokosų aliejų, burbono vanilę.

Sumaišykite skystus ir sausus produktus.

Nulupkite ir plonomis skiltelėmis supjaustykite obuolį.

Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi (naudojau 14,5 cm. skersmens formą). Sluoksniuokite obuolius ir tešlą pakaitomis. Viršų padenkite likusiomis obuolių skiltelėmis.

Pyragą kepkite 15-20 min., išemę iš orkaitės pabarstykite cukrumi ir smulkintais graikiniais riešutais, grąžinkite atgal į orkaitę.

Kepkite tol, kol įsmeigus, medinis iešmelis liks sausas, viršuje esantys obuoliai suminkštės ir švelniai paruduos, o cukrus išsilydys (kepiau apie 45-50 min.).

 

Įrašą galite peržiūrėti čia: 


Jeigu pakeisčiau miltus į įprastus kvietinius ar pilno grūdo, ar vis dar reiktų linų sėmenų ‘kiaušinio’? 🙂

2018-02-13 at 13:41 Goda Reply

    Sveiki. Atsižvelgiant į tai, kad kvietinių miltų lietinius galima iškepti be kiaušinio, galvoju, kad ir čia būtų galima nedėti. Tik ar pyragas nebus per tvirtas (o taip, tikiu, bus) – nežinau. 🙂

    2018-02-14 at 10:03 Raminta Reply

      sugadinau nemazai produktu, nes recepte klaida, tikriausiai ne 300 ml augalinio pieno, o 30 ml?

      2018-06-10 at 18:33 Egle Reply

        Sveiki, vandens ar pieno turi būti 300 ml. (jis sumaišomas su maltais linų sėmenimis (žiūrėkite video recepte) ir leidžiama išbrinkti). Ar brinkinote? Jeigu taip, ar nekeitėte miltų į kitus?

        2018-06-12 at 10:10 Raminta Reply

Komentuokite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Close