Grikių ir chia sėklų duona (be glitimo, mielių, cukraus)

2017-12-13 2
Skaitant užtruksite 2 min.

 

Šios vasaros pabaigoje dalinausi bolivinės balandos ir chia sėklų duonos receptu. Chia sėklos – tikrai puikus pagalbininkas, kai norisi išsikepti duoną be miltų. Pastaroji duona su bolivine balanda ne tokia tvirta, tačiau mėgstantiems šias kruopas (ar aš jas mėgstu tikriausiai ir klausti nereikia :)) tikrai vertėtų pabandyti.

Tuo tarpu ši duona, kurios receptu ir noriu pasidalinti, kepama su grikiais. Ji tvirta, drėgna, švelnaus grikių skonio. Duonos išorė traški, o vidus minkštas. Paskrudinus skrudintuvėje ji tampa ypač skani, atsiskleidžia sodrus, riešutinis grikių poskonis, o užtepus mėgstamo riešutų sviesto – tampa pačiu puikiausiu desertu. Ji tikrai tiks artėjančioms šventėms, prie įvairiausių užtepų, sriubų ar tiesiog gaminant užkandžius.

Gražaus švenčių laukimo. Ačiū, kad skaitote.

Raminta

 

Grikių ir chia sėklų duona (be glitimo, mielių, cukraus)

 

Reikės

 

300 g. nekepintų (žalių) grikių 

60 g. chia sėklų

250 ml. vandens

60 ml. kepimui tinkamo aliejaus

1 + 1/2 a. š. kepimo miltelių

1 a. š. druskos

1 a. š. kmynų sėklų

 

Kaip gaminti

Grikius užpilkite šaltu vandeniu ir mirkykite bent 2 val., kad suminkštėtų.

Chia sėklas užpilkite 250 ml. vandens ir leiskite brinkti bent pusvalandį arba iki kol mirks grikių kruopos.

Išmirkusius ir suminkštėjusius grikius perskalaukite po tekančiu vandeniu, gerai nusausinkite ir sudėkite į virtuvinį smulkintuvą. Kartu dėkite išbrinkusias chia sėklas, aliejų, kepimo miltelius, druską ir kmynus.

Viską smulkinkite apie 3 min., kol masė taps beveik tolygi.

Gautą masę supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą (mano kepimo formos išmatavimai 24 x 8 x 11) ir kepkite 1 val. ir 15 min. (iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, su kaitinimu iš viršaus ir apačios + vėjelis), kol duona iškils, o išorė švelniai paruduos.

Pabaigoje, jeigu norisi, galima duonos viršų švelniai patepti aliejumi ir įdėjus atgal į orkaitę palaukti, kol dar šiek tiek apskrus.

Duonai iškepus, leiskite jai 15 min. atvėsti kepimo formoje, po to išimkite iš formos ir palaukite kol visiškai atvės.

Tada jau galite pjaustyti ir ragauti.

 

Pastebėjimai 

Duoną laikykite kambario temperatūroje įsukus ją į maistinę plėvelę – taip ilgiau išliks šviežia.

Kmynus galite keisti kitomis mėgstamomis sėklomis.

 

 

 

 


Iškepiau šią duoną papildomai įdėdama sezamo sėklų. Vienos man valgyti, kaip juodos duonos gal nesinorėtų, beeeet paskrudinus šią duonelę, kažkas toooobulo! Tikrai! Mano atradimas! Kadangi nesu veganė, mano tobuli pusryčiai – skrudinta grikių duona, minkštas ožkų suris ir rukola

2019-11-26 at 13:27 Gile Reply

    Sveiki, Odeta, net ir aš pajutau, koks geras tas Jūsų atradimo džiaugsmas! Ačiū, kad skaitote, gaminate ir dalinatės džiaugsmais 🙂

    2019-12-05 at 13:23 Raminta Reply

Komentuokite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Close