– Tai tikrai gaminsiu per Kalėdas, – pasakiau sau ir nuskubėjau laiptais aukštyn pasiimti fotoaparato. Nekantravau kuo greičiau jums parodyti, kaip galima skaniai išsikepti daržoves ir ne tik skaniai, o taip, kad ant Kalėdų stalo su iškelta galva galėtumėte dėti. Užpilas daržovėms suteikia ypatingo skonio, o balzaminis actas ir apelsinų sultys – čia pagrindinis švenčių akcentas. Daržoves galite naudoti tokias, kokias mėgstate, dėti daugiau džiovintų vaisių arba visai jų nedėti – tai visiška laisvė jūsų improvizacijoms. Galbūt ir jūs turite tokį patiekalą, kurį visai netikėtai atradote, o gal jau ne vienerius metus gaminate švenčių metu? Visuomet labai laukiu jūsų laiškų 🙂
O dabar dalinuosi savo atradimu ir skubu po miškus pabraidyti, dabar ten tiek gaivaus oro ir sodraus sakų kvapo..
Ačiū, kad skaitote.
Raminta
Orkaitėje keptos daržovės su balzamiko ir apelsinų užpilu
Reikės
2 – 3 porcijoms:
5 jaunų virtų burokėlių
dviejų saujų briuselio kopūstų
dviejų vidutinių morkų
vidutinio raudonojo svogūno
4 didelių slyvų
saujos džiovintų vyšnių ir spanguolių mišinio
saujos pekano riešutų
Užpilui
1 a. š. grūdėtų garstyčių
1 š. agavų sirupo
1 š. raudono Modenos balzaminio acto
1 š. nerafinuoto avokadų aliejaus
pusės apelsino sulčių
Kaip gaminti
Paruoškite daržoves
Supjaustykite ir į kepimo indą sudėkite norimas daržoves, slyvas (jeigu naudosite burokėlius, siūlau juos kepti atskirame inde, arba taip, kad nesiliestų su kitomis daržovėmis, nes kitaip jos nusidažys rožine spalva).
Viską pabarstykite druska, apšlakstykite kepimui tinkamu aliejumi.
Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su vėjelio funkcija ir kaitinimu iš viršaus ir apačios (kepimo indą apdenkite folija).
Paruoškite užpilą
Į dubenį supilkite visus užpilui reikiamus produktus ir suplakite, kad viskas tolygiai išsimaišytų. Paragaukite ir, jeigu reikia, papildomai įdėkite to, ko trūksta.
Daržovėms suminkštėjus, apšlakstykite jas paruoštu užpilu (pusę užpilo pasilikite) ir dėkite atgal į orkaitę dar 5 min.
Ištraukite daržoves iš orkaitės, apšlakstykite likusiu užpilu ir dėkite į norimą indą. Barstykite riešutais, džiovintomis uogomis ar vaisias.