Migdolinis apelsinų pyragas su slyvomis (be pieno, glitimo, kiaušinių, cukraus)

2017-12-03 8
Skaitant užtruksite 4 min.

 

Gruodžio pradžia – pats tinkamiausias metas pradėti ruoštis šventėms. Jau ne vienerius metus šią dieną puošiu namus ir dėlioju švenčių stalo meniu. Šventėms atėjus galiu ramiai sau mėgautis ir nesukti galvos apie pyragus ar dar velniai žino ką. Man ir mano maisto alergijoms tai bus pirmosios šventės, todėl joms ruošiuosi ypatingai ir atsakingai. Negaliu pakęsti maisto švaistymo, todėl stengiuosi gaminti tai, kas tiktų daugeliui ir žinoma, tik tiek, kiek reikia, bet ne daugiau.

Šis pyragas tikrai patiks visiems, nes jis neturi nieko bendro su pyragais, kurie skanūs tik dėl to, kad kitokių, dėl alergijos maisto produktams, valgyti negalima. Pyragas, kurio receptu noriu pasidalinti, gaunasi drėgnas, švelnios auksinės spalvos. Apelsinų, migdolų ir vanilės kvapas puikiai dera tarpusavyje, o slyvos skoniui suteikia gelmės. Pyrago sudėtyje nėra javų miltų ir cukraus, taip pat jokių gyvūninės kilmės produktų, todėl puikiai tiks veganams, vegetarams, netoleruojantiems glitimo ir tiems, kuriems per šventes norisi maitintis sveikai.

Jeigu dar neturite minčių, ką saldaus gaminsite per šventes, nuoširdžiai siūlau pabandyti, o ir švenčių laukti nebūtina.

Gražaus laukimo. Ačiū, kad skaitote.

Raminta

 

Migdolinis apelsinų pyragas su slyvomis (be pieno, glitimo, kiaušinių, cukraus)

 

Reikės

 

6 – 7 porcijoms:

Pyragui

150 g. kukurūzų kruopų (geriau rinktis smulkesnes)

100 g. migdolų miltų

1 a. š. kepimo miltelių

žiupsnelio druskos

150 ml. šviežiai spaustų apelsinų sulčių (2 – 3 apelsinai)

110 g. agavų sirupo

100 g. šalto spaudimo nerafinuoto kokosų aliejaus

1 a. š. burbono vanilės ekstrakto 

3 š. maltų linų sėmenų + 9 š. vandens

saujos kokybiškų džiovintų slyvų

 

Sirupui

200 ml. šviežiai spaustų apelsinų sulčių (3 – 4 apelsinai)

65 g. agavų sirupo

 

Kremui

1 skardinės kokosų pieno kremo (jeigu kyla klausimas iš kur jo gauti – tiesiog nusipirkite kokosų pieno skardinę (jo riebumas turi būti bent 17 proc., kitaip reikiamo kiekio kokosų kremo viduje nerasite) ir palaikę skardinę bent kelias valandas šaldytuve ar šaldiklyje, padėsite piene esantiems kokoso riebalams sustingti. Atidarę skardinę, viršuje rasite kokosų kremą, o ant dugno likusį skystį galite naudoti glotnučiams)

1 a. š. burbono vanilės ekstrakto

Jeigu norite, galite įpilti porą šaukštų agavų sirupo

 

Kaip gaminti 

Įjunkite kaisti orkaitę iki 175 laipsnių su kaitinimu iš viršaus ir apačios (be vėjelio).

Sumaišykite linų sėmenis su vandeniu ir palikite brinkti.

Atskirai sumaišykite sausus ir skystus pyragui reikalingus produktus.

Į vieną indą supilkite sausų ir skystų produktų mišinius, dėkite brinkintus linų sėmenis.

Viską švelniai sumaišykite, dėkite smulkintas džiovintas slyvas.

Gautą masę pilkite į aliejumi išteptą kepimo indą ir kepkite kol iškils ir švelniai paruduos. Kepimo laikas priklauso nuo jūsų pasirinktos kepimo formos dydžio ir orkaitės, todėl, ar pyragas iškepęs, visuomet galima pasitikrinti su mediniu iešmeliu – jeigu jį įsmeigus į pyrago storiausią vietą ir ištraukus jis lieka sausas – pyragas iškepęs.

Pyragui iškepus jį pilnai atvėsinkite (neišėmus iš kepimo indo). Jeigu reikia, peiliu sulyginkite paviršių ir visą pyragą susmaigstykite mediniu iešmeliu.

Pasiruoškite sirupą: 2 min. prikaistuvyje pavirkite apelsinų sultis ir agavų sirupą.

Pyragą užpilkite gautu sirupu (pradžioje atrodys per daug, bet viskas susigers) ir dėkite 8 – 12 valandų į šaldytuvą.

Kremą ruoškite tik tada, kai pyragas subręs! Pyrago kremui suplakite kokosų kremą su vanilės ekstraktu (jeigu norite, galite papildomai įpilti sirupo), kol taps purus. Kremą prieš dekoravimą galite palaikyti šaldytuve, kad būtų standesnis.

Išimkite pyragą iš kepimo indo, dekoruokite kremu, puoškite riešutais ar uogomis. Aš barsčiau šaltyje džiovintų uogų milteliais (juodųjų serbentų ir šaltalankių).

 

Pastebėjimai

Pyragas, jeigu jį pjaustysite iš karto iškepus – byrės, todėl būtina pilti sirupą ir laikyti pernakt, kad susistovėtų.

Kepimo forma, kurią naudojau – 14, 5 cm. skersmens.

 

 

 

 


Sveiki
Norėčiau išbandyti šį pyragą, bet negaliu naudoti kukurūzų kruopu,gal galima pakeisti kokiomis kitomis(galiu naudoti tik grikius, sorų kruopas, bolivine balanda,burnotį )

2020-01-11 at 17:10 Roma Reply

    Sveiki,

    kepti su kitomis kruopomis nebandžiau. Visos Jūsų išvardintos kruopos skiriasi nuo kukurūzų tiek skoninėmis tiek fizikinėmis savybėmis.

    Gaila, bet negaliu Jums patarti. Jeigu labai norisi, reikia eksperimentuoti. Taip, beje, gimė visi soulfood.lt receptai. Su daug nesėkmių ir atradimų.

    Sėkmės!

    2020-01-15 at 11:23 Raminta Reply

Sveiki. O skiriasi kazkuo kokosu grietinele (30%) ir jusu minimas kokosu pieno kremas? AR tiks ta grietinele, kuria turiu, ar is jos gali ir neissiplakti iki kremo konsistencijos?

2019-03-24 at 12:20 Zivile Reply

    Sveiki, Živile, tiesą pasakius, su kokosų grietinėle nebandžiau. Riebumas jos tikrai tinkamas, tik klausimas, kas yra sudėtyje ir kiek yra vandens. Tas kokosų kremas, apie kurį rašau recepte, yra vien iš (labai didelė dalis) kokosų riebalų, todėl jis susiplaka puikiai, o grietinėlė, įtariu, nebus grynas kokosas, todėl gali taip nesiplakti. Jeigu turite grietinėlę ir nenorite pirkti kokosų pieno, galite naudoti ir ją, bet tada, dėl viso pikto, reikėtų panaudoti ir stangdiklį: agar agar arba želatiną (priklauso nuo to, ar vegan pyrago norite ar ne). Sėkmės!

    2019-03-24 at 13:02 Raminta Reply

Sveiki, norėjau paklausti, jeigu agavų sirupą keisčiau medumi, ar proporcijos išliktų tokios pačios, ar medaus vis tik reikėtų mažiau/ daugiau? Ačiū 🙂

2018-12-27 at 17:57 Malvina Reply

    Sveiki, manau, jog medus saldesnis, todėl jo reikėtų dėti šiek tiek mažiau 🙂

    2018-12-27 at 21:50 Raminta Reply

Mazdaug kiek laiko jis kepa, nes visai sudetinga susiorientuoti paciai. Dabar orkaitej jau 50 min kepa ir vis dar atrodo neiskepes:)

2017-12-23 at 20:31 Jurate Reply

    Sveiki, atleiskite, kad tik dabar atsakau, visai nemačiau jūsų komentaro. Kepiau ir aš apie valandą, bet mano forma labai maža ir aukšta, tai ir kepti reikia netrumpai. Jeigu jūsų forma žema ir plati – laikas bus trumpesnis. Čia sunku atsakyti, kiek tiksliai jį reikią kepti. Visuomet galima pasitikrinti su mediniu iešmeliu – jeigu jį įsmeigus į pyrago storiausią vietą ir ištraukus jis lieka sausas – pyragas iškepęs. Ar pavyko Jums?

    2018-01-07 at 12:10 Raminta Reply

Komentuokite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Close