Migdolinis apelsinų pyragas su slyvomis (be glitimo)

2017-12-03 2
Skaitant užtruksite 4 min.

 

Gruodžio pradžia – pats tinkamiausias metas pradėti ruoštis šventėms. Jau ne vienerius metus šią dieną puošiu namus ir dėlioju švenčių stalo meniu. Šventėms atėjus galiu ramiai sau mėgautis ir nesukti galvos apie pyragus ar dar velniai žino ką. Man ir mano maisto alergijoms tai bus pirmosios šventės, todėl joms ruošiuosi ypatingai ir atsakingai. Negaliu pakęsti maisto švaistymo, todėl stengiuosi gaminti tai, kas tiktų daugeliui ir žinoma, tik tiek, kiek reikia, bet ne daugiau.

Šis pyragas tikrai patiks visiems, nes jis neturi nieko bendro su pyragais, kurie skanūs tik dėl to, kad kitokių, dėl alergijos maisto produktams, valgyti negalima. Pyragas, kurio receptu noriu pasidalinti, gaunasi drėgnas, švelnios auksinės spalvos. Apelsinų, migdolų ir vanilės kvapas puikiai dera tarpusavyje, o slyvos skoniui suteikia gelmės. Pyrago sudėtyje nėra javų miltų ir cukraus, taip pat jokių augalinės kilmės produktų, todėl puikiai tiks veganams, vegetarams, netoleruojantiems glitimo ir tiems, kuriems per šventes norisi maitintis sveikai. Jeigu dar neturite minčių, ką saldaus gaminsite per šventes, nuoširdžiai siūlau pabandyti, o ir švenčių laukti nebūtina.

Gražaus laukimo. Ačiū, kad skaitote.

Raminta

Migdolinis apelsinų pyragas su slyvomis

 

6-7 porcijoms:

Pyragui:

150 g kukurūzų kruopų (geriau rinktis smulkesnes)

100 g migdolų miltų

1 a. š. kepimo miltelių

žiupsnelis druskos

150 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių (2-3 apelsinai)

110 g agavų sirupo

100 g kokosų aliejaus (prieš naudodami ištirpinkite)

1 a. š. burbono vanilės ekstrakto (naudojau šį)

6 a. š. kiaušinių pakaitalo (naudojau šį) + 120 ml vandens (galite pakeisti: 3 š. maltų linų sėmenų + 9 š. vandens – prieš dedant išbrinkinkite) (tai atitinka 3 įprastus M dydžio kiaušinius)

saujos kokybiškų džiovintų slyvų (naudojau šias).

 

Sirupui:

200 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių (3-4 apelsinai)

65 g agavų sirupo

 

Kremui:

1 skardinės kokosų pieno kremo (jeigu kyla klausimas iš kur jo gauti – tiesiog nusipirkite kokosų pieno skardinę (jo riebumas turi būti bent 17 proc., kitaip reikiamo kiekio kokosų kremo viduje nerasite) ir palaikę skardinę bent kelias valandas šaldytuve ar šaldiklyje, padėsite piene esantiems kokoso riebalams sustingti. Atidarę skardinę, viršuje rasite kokosų kremą, o ant dugno likusį skystį galite naudoti glotnučiams) (dažniausiai perku šį kokosų pieną)

1 a. š. burbono vanilės ekstrakto

Jeigu norite – įpilkite porą šaukštų agavų sirupo

 

Kaip gaminti 

Įjunkite kaisti orkaitę iki 175 laipsnių su kaitinimu iš viršaus ir apačios.

Atskirai sumaišykite sausus ir skystus pyragui reikalingus produktus.

Į vieną indą supilkite sausų ir skystų produktų mišinius, dėkite “kiaušinius” (jeigu naudosite pakaitalą – suplakite miltelius su vandeniu iki putų konsistencijos, jeigu naudosite linų sėmenis – sumaišykite sėmenis su vandeniu ir leiskite kelias minutes išbrinkti ).

Viską švelniai sumaišykite, dėkite smulkintas džiovintas slyvas.

Gautą masę pilkite į aliejumi išteptą kepimo indą ir kepkite kol iškils ir švelniai paruduos. Kepimo laikas priklauso nuo jūsų pasirinktos kepimo formos dydžio ir orkaitės, todėl, ar pyragas iškepęs, visuomet galima pasitikrinti su mediniu iešmeliu – jeigu jį įsmeigus į pyrago storiausią vietą ir ištraukus jis lieka sausas – pyragas iškepęs.

Pyragui iškepus jį pilnai atvėsinkite (neišėmus iš kepimo indo). Jeigu reikia, peiliu sulyginkite paviršių ir visą pyragą susmaigstykite mediniu iešmeliu.

Pasiruoškite sirupą: 2 min. prikaistuvyje pavirkite apelsinų sultis ir agavų sirupą.

Pyragą užpilkie sirupu (pradžioje atrodys per daug, bet viskas susigers) ir dėkite 8-12 valandų į šaldytuvą.

Pyrago kremui suplakite kokosų kremą su vanilės ekstraktu (jeigu norite – įpilkite sirupo), kol taps purus. Kremą prieš naudojimą galite laikyti šaldytuve, kad būtų standesnis.

Išimkite pyragą iš kepimo indo, dekoruoite kremu, puoškite riešutais ar uogomis. Aš barsčiau šiais URBANFOOD uogų milteliais (juodųjų serbentų ir šaltalankių). 

 

Pastebėjimai

Pyragas, jeigu jį pjaustysite iš karto iškepus – byrės, todėl būtina pilti sirupą ir laikyti pernakt, kad susistovėtų.

Kepimo forma, kurią naudojau – 14,5 cm. skersmens.

 

Įrašą galite peržiūrėti čia:

 

 

 

 


Mazdaug kiek laiko jis kepa, nes visai sudetinga susiorientuoti paciai. Dabar orkaitej jau 50 min kepa ir vis dar atrodo neiskepes:)

2017-12-23 at 20:31 Jurate Reply

    Sveiki, atleisite, kad tik dabar atsakau, visai nemačiau jūsų komentaro. Kepiau ir aš apie valandą, bet mano forma labai maža ir aukšta, tai ir kepti reikia netrumpai. Jeigu jūsų forma žema ir plati – laikas bus trumpesnis. Čia sunku atsakyti, kiek tiksliai jį reikią kepti. Visuomet galima pasitikrinti su mediniu iešmeliu – jeigu jį įsmeigus į pyrago storiausią vietą ir ištraukus jis lieka sausas – pyragas iškepęs. Ar pavyko Jums?

    2018-01-07 at 12:10 Raminta Reply

Komentuokite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Close