Kad ir koks nuostabus laikas supa mano vaikystę – kai ko neprisimenu, bet tai, ką išlaikiau, visada nešioju su savimi.
//Man penkeri, labai ankstus rytas, saulė dar nepakilusi. Blakstienose žaidžia krosnies šviesa, spragsi.. Vėl pabundu, ajerų ir rugių kvapas užpildęs visą kambarį kutena man nosį. Močiutė kepa duoną. Viduje ramu, nesinori keltis, nors saulė jau virš langų. Įsisuku į krosnies prišildytus patalus ir vėl užmiegu.. Žiogams svirpiant aš jau laukuose, kišenėje duonos sklimbelis, ausyse vėjas, po dangumi braidau ir niekur neskubu. Prisėdus dedu į burną duonos ir ilgai kramtau, pasidaro saldu saldu, bet ne dėl rugių, o dėl močiutės rankų meilės.//
Šiandien neturiu nei močiutės nei krosnies, o ir rugių valgyti nebegaliu. Norėjosi ko nors sunkaus, turtingo skonio. Po kelių bandymų galiu ir jums pasiūlyti išsikepti, tikrai liksite nustebinti.
Ačiū, kad skaitote.
Raminta
Kynvos ir chia sėklų duona (be glitimo, mielių, cukraus)
Reikės
300 g. bolivinės balandos (kynvos)
60 g. ispaninio šalavijo (chia) sėklų
1/2 a. š. sodos
1/2 a. š. druskos
225 ml. vandens (125 ml. chia sėkloms brinkinti ir 100 ml. duonos masei)
60 ml. kepimui tinkamo aliejaus
pusės citrinos sulčių (apie 20 ml.)
Kaip gaminti
Kynvą ir chia sėklas pasiruoškite iš anksto: kynvą užpilkite vandeniu iki kol apsems ir palikite brinkti bent 8 val., o chia sėklas galite užpilti prieš gaminant – palaukti kol išbrinks reikės apie 10 – 15 min. (60 g. chia sėklų + 125 ml. vandens).
Išbrinkusias kruopas ir sėklas sudėkite į virtuvinį kombainą (kokteilių plaktuvas čia netinka, nes viską susmulkins iki vientisos masės, o reikia, kad liktų ir nesusmulkintų dalelių).
Supilkite sodą, citrinos sultis, druską, aliejų.
Po kelių apsisukimų supilkite vandenį ir palikite masę suktis apie 3 min.
Supilkite gautą masę į kepimo popieriumi išklotą arba aliejumi išteptą indą (mano kepimo formos išmatavimai 24 x 8 x 11) ir dėkite į jau įkaitintą orkaitę kepti (160 laipsnių temperatūroje) apie 1,5 valandos, kol duona sutvirtės, o viršus švelniai paruduos.
Iškepus (jeigu kepėte su kepimo popieriumi) duoną išimkite iš kepimo indo ir palikite vėsti ant grotelių, kad dugnas būtų pakilęs nuo stalviršio.
Pjaustykite tik visiškai atvėsusią, nes kitaip ji nebus tvirta.
Pastebėjimai
Šaldytuve įsukta į maistinę plėvelę ar maišelį duona laikysis apie savaitę.
Duoną taip pat galima užšaldyti ir laikyti šaldiklyje iki 3 mėn.
Man buvo smalsu, kaip gaminote duoną, bet kam reikia sodą dèti?
Sveiki, soda kepiniams padeda pakilti. Nors viena iš mano skaitytojų kepė ją be sodos ir, kiek supratau, gavosi ne ką prastesnė.
Labai ačiū už šį receptą. Kepėm, labai skani ir neįprasto skonio duona 🙂 Puikiai tiko su alyvuogių ir moliūgų užtepėlėmis. AČIŪ!
Sveiki, džiaugiuosi, kad išbandėte ir dalinatės skoniais. Duona gali pasirodyti neįprasto skonio, bet jeigu kepsite dažniau – nesiskirs nuo įprastos 🙂 Tai Jums AČIŪ, kad skaitote!